Home Izbori RIK odbio listu Zaharijeva, ponovo falsifikovanje

RIK odbio listu Zaharijeva, ponovo falsifikovanje

135
0
RIK odbio listu Zaharijeva - Srbija izbori
Foto: N1

Republička izborna komisija (RIK) odbila je izbornu listu „To smo mi“- Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev, za koju je utvrđeno da je imala izjave birača overene lažnim pečatom Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Na sednici RIK-a rečeno je da je ta izborna lista dostavila 11.018 izjava birača, od kojih je preko 4.000 bilo overeno pečatom Prvog osnovnog suda u Beogradu, za koji je ranije utvrđeno da se ne koristi više od godinu dana i da je zapečaćen u sefu suda.

Nakon tog otkrića, izborna lista je imala 7.061 pravno valjanih izjava birača, zbog čega je odbijena. Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da je od više od 4.000 potpisa iz tog suda, svega 42 bilo ispravno.

„Ovo u životu nisam doživeo. Ovaj slučaj nije i poslednji. Izgleda da to postaje masovna pojava“, rekao je Đurđević.

Na sednici, RIK je odobrio zahtev „Službenog glasnika“, koji je zbog velikog broja podnetih lista prinuđen da menja format i izgled glasačkog listića, pre svega na jezičkim varijantama, što zahteva uslužno sečenje papira iz rolne u tabačni format papira.

Pošto se sečenje vrši van prostorija štamparije Službenog glasnika, to preduzeće je tražilo odobrenje da se 14 rolni izbornog papira iznese iz štamparije uz prisustvo MUP-a i predstavnika RIK-a u periodu od 07.30 do 20 časova, u sredu, 13. aprila.

Prevoz će se obaviti sa tri vozila Službenog glasnika, a nakon sečenja materijal će se vratiti u štampariju, takođe uz obezbeđenje.

RIK će do srede, 13. aprila, u ponoć utvrditi i u „Službenom glasniku“ objaviti zbirnu izbornu listu za predstojeće parlamentarne izbore, koji će se održati 24.aprila.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here