Home Izbori JUKOM: Nadležni ne reaguju adekvatno na incidente u kampanji

JUKOM: Nadležni ne reaguju adekvatno na incidente u kampanji

74
0

Predizbornu kampanju karakteriše veliki broj incidenata na koje nadležni nisu adekvatno reagovali, kao i održavanje skupova na mestima gde to po zakonu nije dozvoljeno, ocenio je predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević.

On je za agenciju Beta rekao da JUKOM prati predizborne skupove kao i predizbornu kampanju i da je evidentirao „nasilje koje se odigrava, u velikom broju mesta u Srbiji“ kao i „neadekvatna reakcija nadležnih“.

„Mislim da će to biti jedna od ocena koju ćemo imati nakon ovog predizbornog ciklusa: da je u velikom broju slučajeva došlo do incidenata i nasilja koji nisu bili istraženi na adekvatan način i gde nismo imali adekvatnu reakciju nadležnih organa“, rekao je Antonijević.

On je naveo i da preostaje da se vidi da li će se u predstojećem periodu „neki od ovih slučajeva završiti pred sudom da li će se znati ko je napadao aktiviste određenih političkih stranka, a sada vidimo i svih političkih stranaka“.

Prema njegovim rečima, očekuje se da se vidi i da li je pri tome „bilo neke organizovane akcije ili ne“.

„Pratimo i slobodu okupljanja i skupove kao i način na koji se organizuju. Ono što se vidi u prvoj liniji je da sami organizatori skupova, koji vrlo često dolaze iz vladajućih stranaka nisu pročitali zakon (Zakon o javnom okupljanju građana) koji su doneli početkom godine“, rekao je on.

Antonijević je naveo i da se zato često organizuju skupovi na mestima gde ne bi smeli da se održavaju, ispred škola, obdaništa, bolnica… i da se time „direktno krši taj zakon“.

„Na to smo i ukazali nadležnima i nismo dobili neke adekvatne odgovore tako da čekamo da vidimo kako će se i na to reagovati u narednom periodu“, rekao je on.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here