Home Izbori Nedeljkov: Površna politička scena, rijaliti šou uzeo maha

Nedeljkov: Površna politička scena, rijaliti šou uzeo maha

79
0
Raša Nedeljkov - Srbija izbori
Foto: N1

U kampanji imamo prepucavanja, a ne priču o politikama. Želim da vidim šta je program, šta je ideja za ono što građane tišti. Rijaliti šou je uzeo maha i u politici, kaže programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost i šef posmatračke misije „Građani na straži“ Raša Nedeljkov.

U kampanji imamo prepucavanja, a ne priču o politikama. Želim da vidim šta je program, šta je ideja za ono što građane tišti. Rijaliti šou je uzeo maha i u politici, kaže programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost i šef posmatračke misije „Građani na straži“ Raša Nedeljkov.

Ključno je da političari nude građanima rešenje od čega će da žive, jer to tišti građane, smatra Nedeljkov.

„Političari treba da se fokusiraju na politike, a ne na prepucavanja. Postoji aktivna negativna kampanja, koja pokazuje nedostatak ideja i rešenja. Lakše je napasti protivnika, dolazi do utakmice koja je rijaliti šou, a ne utakmice oko argumenata“, kaže Nedeljkov.

Zato imamo veliko nepoverenje građana, i postoji drastičan pad izlaznosti, navodi on.

„Imamo puno izbora, ali to znači i da građani nemaju poverenja u političke stranke. Oni su na dnu liste institucija u koje građeni veruju, i to važi i za političare“, kaže Nedeljkov.

„Građani na straži“ prate kampanju

Nedeljkov, koji je šef posmatračke misije „Građani na straži“, kaže da prate celokupni izborni proces.

„34 posmatrača prate na koji način se sprovodi kampanja, kako se sprovodi izborno zakonodavstvo. To su ljudi obučeni za nestranačko praćenje izbora. Prošli su obuku i izveštavaju nas na nedeljnom nivou“, kaže Nedeljkov.

Nedeljkov kaže da su do sada izašli sa jednim zvaničnim izveštajem, kada se tek zahuktavala kampanja.

„Kampanje tada još nije ni bilo. Samo je SNS intenzivno sprovodila kampanju“, kaže Nedeljkov.

On smatra da neće biti problema sa nepravilnostima tokom kampanje, kao što je bio slučaj 90-tih.

„Važno je da imamo mogućnost da ispratimo da li je taj proces, kampanja, da li su se poštovali svi principi koji omogućavaju fer utakmicu za kandidovanje ideja i ljudi“, kaže Nedeljkov.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke i ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Nebojša Stefanović najavio je da će biti formirani posebni timovi policije čiji će jedini zadatak biti da na dan izbora, 24. aprila suzbijaju izborne krađe.

„Nemam informacija da mogu da tumačim na osnovu čega se ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo na takav korak, ali postoje slučajevi koji zavređuju pažnju. Postoje direktna i indirektna kupovina glasova, postojalo je individualnih incidenta. Treba da se ispituju. Jedna izborna lista je podnela preko 4.500 falsifikovanih potpisa, to mora da dobije i sudski epilog“, kaže Nedeljkov.

„Opasno kada političari preuzmu priču o istoriji“

Nedeljkov kaže da u jeku izborne kampanje ima puno govora o prošlosti, pošto je to populistička tema.

Nedeljkov smatra da postoju drugi aspekt tog problema koji više zavređuje pažnju u kampanji.

„Moramo da se suočimo sa zločinima koji su činjeni u naše ime.Tek tada će biti moguće dugoročno pomirenje. Moramo da vodimo računa iz kakvih udžbenika uče naša deca. To bi isto trebalo da bude fokus političkih stranaka“, kaže Nedeljkov.

On ponavlja još jednom da fokus izborne kampanje mora da se pomeri na konkretna rešenja.

„Nismo videli nikakve programe obrazovanja, zdravstva. Treba građanima da ponude program reforme obrazovanja, sudstva, zdravstva, a ne besplatne preglede i časove“, kaže Nedeljkov.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here