Home Izbori Naprednjaci i DS smenili SNS u Merošini

Naprednjaci i DS smenili SNS u Merošini

183
0
Bojan Nešić - Srbija izbori
Foto: Južne vesti

Način na koji je promenjena vlast u Merošini nije nimalo jednostavan. Nakon što su SNS i SPS pokušali da smene opštinske rukovodioce iz svojih redova, došlo je do preokreta. Deo njihovih odbornika se odvojio i vlast formirao sa DS.

Po drugi put od poslednjih lokalnih izbora 2012. godine Demokratska stranka je postala deo vlasti u Merošini.

Neuspeo pokušaj SNS i SPS da smene predsednika Skupštine opštine Gorana Mikića, donedavnog funkcionera SPS, pretvorio se u politički „karambol“.

Zahvaljujući glasovima 6 odbornika iz grupe građana koju predvodi Mikić, a koji su se u međuvremenu odvojili od SPS, 6 odbornika „Naprednjaka Merošine“ koji su se nedavno odvojili od SNS, 7 odbornika Demokratske stranke i 2 Jedinstvene Srbije formirana je nova skupštinska većina.

Rezultat svega je smena funkcionera SNS i SPS. Predsednik Opštine je ostao Bojan Nešić iz „Naprednjaka Merošine“, za njegovog zamenika izabran je Nikola Nedeljković iz DS, dok je i za potpredsednika Skupštine Opštine izabran čovek iz DS.

Iz Demokratske stranke je i novoizabrani v. d. direktor Doma kulture.

Vladajuću koaliciju sada čine DS sa 7 odbornika, „Naprednjaci Merošine“ i grupa građana okupljena oko Gorana Mikića sa po 6 i Jedinstvena Srbije sa 2 odbornika.

U opoziciji su SNS i SPS sa ukupno 16 odbornika.

Podsetimo, na izborima maja 2012. godine najveći broj odbornika osvojila je Socijalistička partija Srbije – 9. Sledile su DS i URS sa po 8, SNS sa 4, a po 2 mesta u Skupštini pripala su grupi građana „Jugbogdanovačka reka“, grupi građana „Budimo ljudi“, Srpskoj radikalnoj stranci i Reformistima.

Vladajuću koaliciju su formirali SPS-DS-URS-Reformistička stranka i „Jugbogdanovačka reka“.

Već decembra iste godine, nakon što su pojedini odbornici promenili „stranačke dresove“, URS, deo odbornika SPS, Reformistička stranka i Jugbogdanovačka reka su uz pomoć SNS smenili dotadašnju i formirali novu vlast.

Međutim, godinu dana kasnije ponovo je došlo do promene. URS je izbačen iz vlasti, a na njihovo mesto ušao SPS.

Naprednjaci i SNS nisu isto

Aktuelni predsednik Opštine Merošina Bojan Nešić, koji sada predvodi „Naprednjake Merošine“, kaže da se od Srpske napredne stranke odvojio pre nepunih mesec dana.

,,Kada su raspisani izbori i ja video da ni ja, ni deo mojih saradnika iz SNS, dakle mi koji smo bili osnivači te partije, nećemo biti na izbornoj listi te partije, odvojili smo grupu građana „Naprednjaci Merošine“ – kaže Nešić.

Ova lista će na predstojećim opštinskim izborima biti pod brojem 1 na listiću.

Slično se, kaže Nešić, desilo i sa Goranom Mikićem. On je maja 2012. u skupštinu Opštine ušao na predlog URS, ali je ubrzo napustio tu partiju i prešao u SPS. Ipak, sada je napustio i njih i formirao svoju grupu građana.

Izvor: www.juznevesti.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here