Home Izbori Relativno umerena aktivnost političkih partija u kampanji

Relativno umerena aktivnost političkih partija u kampanji

71
0
CRTA - Srbija izbori
Foto: RTS/Medija centar

Izborna kampanja se još nije zahuktala za sve učesnike, ali se očekuje da će u naredne dve nedelje do samih izbora, ona biti mnogo intezivnija, rečeno je na predstavljanju prvog izveštaja o monitoringu izbornog procesa Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

Izveštaj obuhvata period od 24. marta do 3. aprila, koji je, kako je navedeno, obeležila relativno umerena aktivnost političkih partija, u kojoj po prisutnosti i intezitetu dominira koalicija oko SNS-a, dok je daleko iza nje prva sledeća koalicija predvođena DS-a, a zatim slede ostali učesnici izbora.

Vođa tima posmatračke misije „Građani na straži“ Raša Nedeljkov rekao je da je zaključak da je osetan nedostatak konkretnih politika koje akteri u kampanji nude.

„Govorimo o ne toliko kvalitetnim i jasnim porukama i javno dostupnim programima političkih stranaka. Na terenu je primetno da najintezivniju kampanju ima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke i zatim koalicija oko DS-a, a tek onda iza njih slede drugi akteri,“ rekao je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, nedostatak kvalitetne političke kampanje odrazio se i na način na koji su se izborni štabovi opredelili kako da komuniciraju sa biračima.

Istakao je i da su naprednjaci u ovoj kampanji promenili svoju retoriku i dok im je ranije fokus bio na borbi protiv korupcije, sada akcenat stavljaju na fiskalni i ekonomski efekat.

Prema njegovim rečima, DS u svojoj kampanji biračima nudi stručne ljude, sebe kao spas i da se Srbija izvuče iz mulja, dok je SPS svoj jezik obojio narodnim rečnikom, govoreći o sebi kao poslednjoj socijalnoj brani.

„Nedostatak kvalitetnih poruka, politika i rešenja se manifestovao i na prisutnost negativnih kampanja, odnosno napada drugih političkih aktera, a bez ponuđenih konkretnih rešenja“, rekao je Nedeljkov.

Kako je dodao, žrtve takvih kampanja podjednako su bile SNS i DS, dok je SRS u svojoj retorici negativnu kampanju uperio na više različitih aktera.

Istakao je i da su, kada je reč o govoru mržnje, zabeleženi izolovani slučajevi i da se ne može govoriti o trendu i sistematskoj politici.

Kako je navedeno u izveštaju, govor miržnje je prisutan na nivou izolovanih slučajeva najviše u kampanji SRS-a, zatim u koaliciji Dveri-DSS, kao i kod SNS-a, a u kampanji DS zabeležen je jedan slučaj govora mržnje.

U izveštaju je istaknuto da iako postoje širom rasprostranjeni navodi o slučajevima kupovine sigurnih glasova, odnosno slučajeva davanja novca i paketa sa hranom biračima u zamenu za siguran glas, pritisaka, fizičkog nasilja ili zastrašivanja od strane različitih političkih partija, posmatrači u ovom periodu nisu prikupili dovoljno dokaza da bi se sa sigurnošću tvrdilo da su ti incidenti rasprostranjeni i organizovani u meri u kojoj se o njima govori.

Izvor: RTS http://www.rts.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here