Home Izbori Protest penzionera: Kaznite PUPS na izborima

Protest penzionera: Kaznite PUPS na izborima

104
0
Protest penzionera - Srbija izbori
Foto: N1

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica organizovalo je danas protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi skrenuli pažnju na sve teži materijalni položaj najstarije populacije. Iako najavljeno kao nestranačko okupljanje, na protestu penzionera pojavili su se i učesnici predstojećih izbora.

Pozvali su penzionere da 24. aprila ne glasaju za PUPS i za one koji su im smanjili penzije.

Sa skupa, na kojem je bilo nekoliko stotina ljudi, penzionerima je upućen poziv da ne glasaju za listu na kojoj je Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), na čijem čelu je Milan Krkobabić, koji je nazvan „penzionerskim janjičarem“.

Penzioneri su nosili parole „Nismo pristali na smanjenje penzija“, „PUPS ćemo kazniti olovkom“, ; „Reći ćemo ups i preskočiti PUPS“, „Samo naivni veruju PUPS-u“, „PUPS ne govori u naše ime“, „Gurate nas u bedu“ i „Evropa za penzionere, penzioneri za Evropu“.

„Ne glasajte za one koji su podržali sraman zakon kojim su smanjene penzije. Ne glasajte za PUPS“, rekao je danas predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović.

On je rekao da će penzioneri, pošto Ustavni sud „pod pritiskom vlasti“ ne reaguje, pravdu potražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kojem će se obratiti povodom zakonskog rešenja o umanjenju penzija.

„Mislimo da je međunarodni sud pravičniji od naše države koja nas je i dovela u tu situaciju“, kazao je Vujasinović i dodao da se nada da će do 20. aprila biti prikupljena sva dokumentacija za žalbu sudu u Strazburu.

On je rekao i da penzioneri od novog saziva parlamenta očekuju ukidanje takvih zakonskih rešenja, kao i nadoknadu, kako je ocenjeno, nezakonito umanjenih penzija.

Sa skupa je najavljeno da će protiv lidera PUPS-a biti podneta i prijava zbog „zastrašivanja penzionera“ i navoda da penzioneri „mogu da zaborave penzije“ ako PUPS ne bude na vlasti.

Partija ujedinjenih penzionera Srbije je na skupu proglašena najodgovornijom za loš položaj penzionera i izdaju interesa najstarije populacije. Pominjanje imena predsednika PUPS-a Milana Krkobabića i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića bilo je propraćeno zižducima i povicima „lopovi, lopovi“.

U ime Evropske federacije penzionera i starijih osoba (FERPA), obratila se generalna sekretarka Karla Kantona, koja je istakla da penzioneri zaslužuju pravo na dostojanstven život, bez siromaštva.

„Od političara zahtevamo konkretne mere i korake, ne samo obećanja“, kazala je Karla Kantona.

Današnji skup podržalo je i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica, kao i Udruženje granskih sindikata „Nezavisnost“.

Po završetku skupa penzioneri su se odvojili u dve kolone, jedna je krenula ka Ustavnom sudu, a druga ka Radio-televiziji Srbije kako bi, kako su naveli, izdejstvovali od javnog servisa objektivno i redovno izveštavanje o položaju penzionera u Srbiji.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here