Home Izbori „Građani na straži“ prate regularnost izbora

„Građani na straži“ prate regularnost izbora

72
0

Ima li nepravilnosti u izbornom procesu, kampanji, ali i tokom glasanja na sam dan izbora, ove godine pratiće i udruženje CRTA, to jest „Građani na straži“.

Posmatračka misija Građani na straži pratiće izborni proces sa više aspekata i u nekoliko faza.

Šef posmatračke misije „Građani na straži“ Raša Nedeljkov kaže da po celoj Srbiji imaju posmatrače koji će pratiti kako se sprovodi izborna kampanaj, na koji način izborna administracija priprema izbore, da li se javni resursi koriste u kampanji i posmatraće na koji način mediji izveštavaju.

Na sam dan izbora posmatrači će biti raspoređeni na 450 biračkih mesta. Posmatraće kako se ponašaju i birači i kandidati.

„To znači će oni na određena biračka mesta doći rano ujutru i gledati kako se pripremaju za otvaranje biračkih mesta i ostati na biračkim mestima sve do zatvaranja biračkih mesta, prebrojavanja glasova i objaviljvanja rezultata“, kaže Jovana Đurbabić iz udruženja CRTA.

Posmatranje procesa počelo je mesec dana pre izbora. Zainteresovani sa posmatranje najpre su se prijavili, a potom prošli obuku.

Nedeljković kaže da su izbori ustvari dan građana, dan birača. „Želim da damo mogućnost da građani učestvuju u kontroli procesa gde biraju svoje predstavnike koji će ustvari donositi odluke u budućnosti u njihoov ime“, naveo je Nedeljković.

Đurbabić kaže da će dati jedan sveobuhvatni preliminarni izveštaj o celoj kampanji, a nakon što republička izborna komisja saopšti zvanične rezultate izbora oni će izaći sa finanlni izveštajem.

Izbore će pratiti i građani putem android aplikacije „posmatrač izbora“, tradicionalno CESID i posmatračka misija OEBS.

Izvor: RTS

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here