Home Izbori Albanci na lokalne izbore na jugu u više kolona

Albanci na lokalne izbore na jugu u više kolona

67
0
Albanske stranke - Srbija izbori
Foto: www.novosti.rs

Albanske partije na jugu Srbije izlaze na lokalne izbore u više kolona, a na parlamentarne će izaći samo Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija, dok su sve druge pozvale svoje pristalice na bojkot.

Novo iznenadenje je to što dosadašnji poslanik Riza Haljimi neće biti u poslaničkoj klupi.

Na njegovom mestu, ukoliko stranka prođe manjinski prag, biće prvi put žena, Ardita Sinani, koja je ujedno i nosilac liste Partije za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Sinani je u izjavi za Tanjug rekla da ta stranka ocekuje da minimum jedan poslanik prođe u Skupštinu Srbije, ali i dodaje da bojkot, na koji su pozvali predstavnici drugih albanskih stranaka, utiče na rezultat.

Ona smatra da bi, ukoliko bi sve albanske stranka izašle na izbore, Albanci imali tri poslanika.

„Mi naša prava želimo da realizujemo kroz institucije i želimo da budemo aktivni glas u rešavanju mnogobrojnih problema“, zaključila je Sinani.

Predsednik Demokratske albanske partije Ragmi Mustafa kaže da njegova stranka neće učestvovati na parlamentarnim izborima jer smatra da veću vrednost ima bojkot.

„Mi nismo videli nikakvu ozbiljnu spremnost za rešavanje problema Albanaca kao što je upotreba knjiga, slobodna upotreba jezika, a ni u lokalnoj samoupravi“, rekao je Mustafa.

Na jugu Srbije, u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, deluje osam registrovanih političkih stranaka i jedna građanska inicijativa.

Na poslednjim parlamentarnim izborima Albanci su imali 23.000 glasova, čime su osvojili dva mandata i bili su predstavljeni u Skupštini Srbije.

Albanci sa juga uvek su bili predstavljeni u srpskom parlametnu, sve do 1997. godine kada su napustili zasedanje.

U parlament su se vratili nakon oružanih sukoba i pobune u tom delu zemlje koji su završeni 2000. godine, a od tada albanske interese zastupala je jedno stranka Rize Haljimija.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here