Home Izbori Sve više montiranih, pseudodogađaja zbog kampanje

Sve više montiranih, pseudodogađaja zbog kampanje

73
0
Kampanja 2016 - Srbija izbori
Foto: N1/Medija centar

Nosioci javnih funkcija često pojačavaju aktivnost u izbornoj kampanji organizovanjem montiranih, pseudodogađaja, izjavio je danas profesor Rade Veljanovski na predstavljanju rezultata građanskog nadzora izborne kampanje i ocenio da mediji u takvim situacijama treba da prenesu samo osnovnu informaciju, a ne da služe za promociju.

Veljanovski je na konferenciji za novinare u Beogradu ukazao da Srbija još nije primenila standarde i principe evropskog medijskog okvira i da su zbog toga nosioci javnih funkcija i dalje privilegovani u medijima.

On je istakao da je da javni funkcioneri treba da obavljaju svoje dužnosti, ali je dodao da se kod nas uvek dešava da se njihova aktivnost u toj meri poveća u izbornoj kampanji, tako da je potpuno jasno da su u pitanju pseudodogađaji.

„Pitanje tretmana nosilaca javnih funkcija je jedno od najbolnijih pitanja u svim našim izbornim kampanjama“, smatra Veljanovski.

On je ukazao i da mediji prilikom objavljivanja rezultata pojedinih istraživanja javnog mnenja imaju obavezu da navedu ko je radio istraživanje i na kom uzorku. “Često ne znamo ko stoji iza tih anketa, ko ih je platio I ko ih je naručio”, objasnio je Veljanovski.

Povećan broj promotivnih aktivnosti državnih funkcionera

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija je ocenio da je po raspisivanju izbora značajno povećan broj promotivnih aktivnosti funkcionera.

U promotivne aktivnosti spadaju potpisivanja ugovora, polaganja kamena temeljca, obilazak domova zdravlja i škola…, objasnio je Minić i ocenio da se povremeno ne može razaznati kakva je uloga državnih funkcionera u tome.

“Nedavno smo imali ministra rada koji je porinuo transportni brod izgrađen u Zrenjaninu i imali smo ministra pravde i direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju koji otvaraju takozvane urbane džepove u beogradskim opštinama”, napomenuo je Minić.

Poplave bile značajan promotivni događaj

Profesorka Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole je ocenila da mediji u izbornoj kampanji uglavnom prenose izjave političare, bilo da ih emituju direktno ili prepričane.

Prema njenoj oceni, mediji nisu pre početka kampanje objasnili građanima kakav je izborni sistem niti su dovoljno pažnje posvetili činjenici da je u Vojvodini promenjen izborni sistem.

Karakteristika sadašnje izborne kampanje je i rat saopštenjima, kao i instrumentalizacija kriznih situacija, rekla je Nedeljković.

Poplave su korišćene kao značajan promotivni državni događaj, smatra Nedeljković.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here