Home Izbori Predate još tri liste za republičke izbore

Predate još tri liste za republičke izbore

79
0
RIK - Srbija izbori
Foto: RTV

BEOGRAD – Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) su tokom prethodne večeri i noći predate još tri liste za predstojeće izbore. Reč je o listama „Republikansa stranka – Republikanus part – Nikola Sandulović“, „Srpsko-ruski pokret – Slobodan Dimitrijević“ i „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“.

Do sada je proglašeno 10 izbornih lista, a stranke i udruženja koja su zainteresovana za učešće na parlamentarnim izborima imaju još tri dana za predaju izbornih lista.

Rok za predaju lista ističe 8. aprila u ponoć, piše u Rokovniku za vršenje izbornih radnji, u kome se navodi da je povlačenje izbornih lista moguće najkasnije do 12. aprila u ponoć.

RIK ima obavezu da najkasnije 13. aprila u ponoć utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u „Službenom glasniku“.

RIK je do sada proglasila 10 izbornih lista za predstojeće vanredne parlamentarne izbore.

Prva na glasačkom listiću biće lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, a druga „Za pravedniju Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, Z ZS)“, dok će treća biti „Ivica Dačića – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“.

Slediće „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, a zatim i „Dveri-Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović“, pa lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Pod rednim brojem sedam biće lista „Boris Tadić-Čedomir Jovanović-Savez za bolju Srbiju-LDP-LSV-SDS“, a zatim će ići „Muamer Zukorlić – Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka“, „SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin“ i lista „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici – Milica Đurđević“.

Izborne liste se proglašavaju u roku od 24 sata od prijema, ako ispunjavaju uslove, a do sada je odbijena jedna lista – „Složno za Srbiju-Narodni savez-Glišić Parović“.

Dve liste da otklone nedostatke u roku od 48 sati

Republička izborna komisija naložila je danas predstavnicima lista „Republikanska stranka – Republikanus part – Nikola Sandulović“ i „Srpsko-ruski pokret – Slobodan Dimitrijević“ da najkasnije u roku od 48 sati otklone nedostatke izbornih lista kako bi ispunili uslove da budu proglašene za učešće na parlamentarnim izborima.

RIK je na današnjoj sednici dao status posmatrača za devet posmatrača za koje je prijavu podnela ambasada Francuske u Srbiji.

Prema rečima predsednika RIK-a Dejana Đurđevića, Ministarstvo spoljnih poslova dalo je pozitivno mišljenje na tu prijavu, tako da su ispunjeni uslovi za status posmatrača prijavljenih osoba.

Đurđević je rekao da će RIK ponovo u toku dana zasedati povodom liste Ruska stranka – Slobodan Nikolić, nakon što mu bude dostavljena provera liste iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Rok za predaju lista je 8. april u ponoć, a za povlačenje lista do 12. aprila u ponoć.

Izvor: RTV http://www.rtv.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here