Home Izbori Varga odbacuje tvrdnje SVM: Ne pomaže nam DS oko potpisa

Varga odbacuje tvrdnje SVM: Ne pomaže nam DS oko potpisa

64
0
Varga - Srbija izbori
Foto: N1/YouTube

Predstavnici civilne organizacije Mađarski pokret (MP) i Demokratske stranke (DS) odbacili su optužbe predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da DS pomaže tom pokretu u prikupljanju potpisa kako izašli na izbore.

„Očigledno je da SVM ne može da se pomiri sa činjenicom da će se na ovim izborima pojaviti alternativna politička snaga, za koju će glasati deo mađarskog ali i nemađarskog biračkog tela“, rekao je Beti jedan od osnivača MP Laslo Varga.

Poverenik predsedništva SVM Karolj Pal je prethodno optužio MP da uz pomoć DS-a i drugih političkih stranaka prikuplja potpise kako bi izašao na izbore.

Varga je rekao da su takve optužbe nastavak pokušaja SVM da administrativnim ili sudskim putem diskredituje MP i onemogući ga da učestvuje na izborima.

„Ne mogu da se pomire ni sa činjenicom da im je taj pokušaj propao na Upravnom sudu i da će se, prema svemu sudeći, MP pojaviti na izborima“, kazao je Varga. On je dodao da će se MP u pojedinim lokalnim samoupravama, kao što je Mali Iđoš, pojaviti na listama drugih opozicionih političkih partija, a pre svega u onim mestima gde ima malo Mađara.

„Najvidljivija je saradnja sa DS što izgleda mnogo boli Pala“, kazao je Varga i dodao da MP u postizbornoj saradnji „nema odbijajući stav“ ni prema jednoj političkoj opciji koja nije ekstremna. I nosilac izborne liste DS-a za Suboticu Saša Vučinić odbacio je optužbe Pala da ova stranka pomaže MP-u u prikupljanju potpisa dodavši da DS takvu vrstu pomoći ne bi ni pružio. „Informacija koja se pojavila je 100 odsto netačna. Niti je neko od nas tražio takvu pomoć, niti bi je gradski odbor u Subotici pružio“, rekao je Vučinić.

On je Beti rekao da se članovi DS u takvu vrstu pomoći nikada ne bi uključili jer gradonačelnika Subotice i jednog od lidera MP, Jene Maglaija „percepiraju kao najodgovornijeg za sadašnje stanje u gradu“.

Upitan da li je moguća postizborna saradnja sa MP, Vučinić je kazao da ne može isključiti saradnju sa ovim pokretom ukoliko se njihovi politički stavovi definišu na takav način da budu kompatibilni sa programom DS.

MP su u aprilu prošle godine osnovali bivši članovi SVM zbog neslaganja sa političkim odlukama i načinom vođenja stranke od strane aktulenog rukovodstva.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here