Home Izbori Da li će Srbi na Kosovu moći da glasaju na izborima?

Da li će Srbi na Kosovu moći da glasaju na izborima?

113
0
Izbori na Kosovu - Srbija izbori
Foto: N1

Hoće li vanredni parlamentarni izbori biti održani i na Kosovu i da li će biti primenjen model iz 2012. i 2014. godine, kada je izbore kontrolisao samo OEBS bez učešća kosovske izborne komisije? U srpskim opštinama se nadaju tome, ali od kosovskih zvaničnika još nema odgovora.

Iako je u sredinama sa srpskim stanovništvom na Kosovu predizborna kampanja za sprske parlamentarna izbore već počela, kosovski zvaničnici i dalje nisu javno potvrdili njihovo održavanje.

Portparol Vlade Kosova Arban Abraši je za prištinske medije izjavio da još nisu odlučili i da će se postupati u skladu sa najboljim međunarodnim praksama.

Portparol Misije OEBS-a Na Kosovu, Sedat Šaulić, kaže da još nisu počeli sa pripremama za izbore. „Mi smo u kontaktu sa obe strane. Pomenuli smo ranije da smo dobili zahtev iz Beograda i u kontaktu smo, očekujemo – nadamo se brzo – razjašnjenje svih relevantnih pitanja”, kaže Šaulić.

Gradonačelnik Gračanice, najveće opštine sa većinsko srpskim stanovništvom na Kosovu, Vladeta Kostić, koji je i član Izvršnog odbora SNS-a, kaže da ne vidi nikakav problem da se izbori održe prema modelu od 2012. i 2014. godine.

„Očekujem da će 24. (aprila) biti održani izbori po istom modelu po kojem su održani i 2012. i 2014. godine. Dakle, sve će biti monitorisano, po mom mišljenju, od strane OSCE-a, s obzirom da su to iskustva iz prethodna dva izborna ciklusa. Tada nije bilo apsolutno nikakvog problema na samom terenu i održavanja izbora i ne vidim da i ove 2016. godine se ne ponovi ista situacija, odnosno da se ne primeni isti metod ili model održavanja parlamentarnih izbora”, kaže Kostić.

U organizovanju srpskih parlamentarnih izbora, prema iskutsvu iz ranijih godina, uključen je bio samo OEBS, dok Centralna izborna komisija Kosova nije uopšte bila deo ovog procesa.

Srpski izbori se na Kosovu održavaju u deset opština sa srpskom većinom, četiri na severu, a šest u južnom delu Kosova. Glasačke kutije će nakon glasanja biti transportovane u Srbiju, gde će biti obavljeno njihovo brojanje.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here