Home Izbori Safeta Biševac: Niko ne napada vladu, zapad podržava Vučića

Safeta Biševac: Niko ne napada vladu, zapad podržava Vučića

76
0

Niko ne napada aktuelnu vladu Srbije. Zapad oberučke podržava premijera Vučića, vidimo to iz izjava stranih državnika ali i predsednika vlade, kaže novinarka i kolumnistkinja lista „Danas“ Safeta Biševac.

Novinarka Danasa kaže da postoje priče da Zapad preko Haga pokušava da „naškodi“ Vučiću, ali da ona ne veruje u to.

„Ne verujem, ova presuda nema nikakve veze sa Srbijom“, rekla je Biševac.

„Pitanje je da li će naprednjaci osvojiti više od 50 odsto glasova, sve manje od toga je poražavajuće jer su osvojili na prošlim izborima 48 posto“, kaže Biševac, i dodaje da SNS nema razloga da strahuje da će izgubiti izbore.

Slučaj Šešelja pokazuje da ekstremisti najviše štete nanose svom narodu i svojoj državi, smatra Biševac.

Ono što je veoma verovatno jeste da SRS postane glavna opoziciona stranka u Srbiji, smatra Biševac.

„On će oduzeti deo glasova desničarskim strankama DSS i Dveri, ali i deo glasova SNS. Naprednjaci su preuzeli biračko telo SRS, jer to je stranka koja bez Šešelja ne postoji. Mnogi birači SNS su nezadovoljni politikom Aleksandra Vučića jer taj obrt, oni nisu prihvatili to evropejstvo i približavanje zapadnim zemljama“, kaže Biševac.

Ekonomska situacija je i dalje teška i tada napreduju desničarske stranke, smatra ona.

„Šešelj će ući u parlament, i samo je pitanje koliko će njega zdravlje posluži …Prvo mesto će sigurno osvojiti SNS, samo je pitanje da li će više od 50 odsto. Drugi će biti socijalisti, a pitanje je ko će imati treće mesto. Da su sutra izbori, sigurno bi radikali imali to treće mesto“, smatra Biševac.

Ona dodaje da je to zbog euforije, koja bi dala vetar u leđa radikalima, i koja će verovatno da splasne.

„Ako se čuju poruke o „Velikoj Srbiji“, to će biti loše za samu Srbiju. Sećam se šou programa koje je pravio Šešelj, on je sposoban da blokira rad parlamenta. Ali Vučić, koji mu je bio saradnik, zna šta može da očekuje pa će se pripremiti“, smatra Biševac.

„Političari nisu učinili dovoljno da dođe do pomirenja“

Zemlje same nisu učinile dovoljno da sude svojim ratnim zločincima, i zato je Hag bio neophodan. Ali ulogu pomirenja on nije ispunio, smatra novinarka Danasa.

„Greška je na republikama bivše Jugoslavije. Stalno strance optužujemo za sve svoje probleme. Haški tribunal je napravio bezbroj grešaka, neke presude su bile skandalozne, ali mi smo ratovali. Mislim na republike bivše Jugoslavije. Naši političari bi trebalo da urade više na pomirenju“, kaže Biševac.

Ona dodaje da su naši političari mogli da urade više na pomirenju.

„Ali obični građani koji žive u tri republike, mi smo otišli ispred svojih političara. Ako pogledate na sportskim manifestacijama, dolazi do navijačkih incidentata, ali mi imamo regionalnu košarkašku ligu. Estradne zvezde pevaju u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Ali kriminalni krugovi su se najbrže pomirili, oni nikada nisu ni ratovali. Mi možemo slobodno da putujemo u Zagreb, i Sarajevo. Međuljudski kontakti su uspostavljeni“, kaže Biševac.

Političari insistiraju na sukobima, to je populizam i demagogija, dodaje ona.

„Pokazalo se da kada građanima nemaju da ponude konkretne rezultate. Ogromna nezaposlenost. Ako je ekonomska situacija katastrofalna, ljudi se plaše da ostanu bez posla, situacija u zdravstvu je loše, i vi možete samo nacionalizam da ponudite“, kaže Biševac i dodaje da je to karta na kojoj se dobijaju izbori.

Komentarišući incident koji se desio juče na konferenciji za štampu Dušana Bajatovića, kada je ekipa Insajdera napustila salu, Bičević kaže da je to tipično ponašanje ovog funcionera.

„On je poznat po bahatom ponašanju, drago mi je što je to snimljeno i mogli smo da vidimo. Drago mi je što je to ponašanje doživelo osudu, najpre i Vučića a čini mi se da je reagovao i Ivica Dačić. Novinarska solidarsnost nije postojala, jer se svi bojimo za svoje položaje. Svi se bojimo da ne ostanemo bez posla“, kaže Biševac.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here