Home Izbori Milić: Ovo su izbori između televizora i frižidera

Milić: Ovo su izbori između televizora i frižidera

81
0
Milić i Obradović - Srbija izbori
Foto: N1

Ovo su izbori između televizora i frižidera, ali uvek pobedi frižider, rekao je u Novom danu Nenad Milić, zamenik predsednika Liberalno demokratske partije. Boško Obradović, predsednik Dveri, tvrdi da je cilj izbora da koalicija SDS-LDP-LSV uđe u novu vladu sa Aleksandrom Vučićem čiji je, kako je rekao, sledeći potez da Rusiji uvede sankcije.

Gosti Novog dana složili su se samo oko toga da predizborna kampanja nije ni fer ni poštena, a da je vlast Aleksandra Vučića katastrofalna i zasnovana na neispunjenim obećanjima. O svemu osalom stavovi im se razlikuju.

„Sa LDP-om i SDS-om imamo stepen komunikacije po pitanju fer i poštenih izbora, jer vidimo da su izbori već neregularni zbog nesrazmerne zastupljenosti stranaka u medijma, a ko zna šta nas čeka u izbornom danu. Kada je u pitanju politika, imamo dijametralno suprotne politike, tako da se ne može govoriti o bilo kakvoj predizbornoj ili postizbornoj koalciji sa LDP i SDS“, rekao je Boško Obradović.

On smatra da između stranaka na vlasti i takozvane demokratske opozicije ne postoji razlika, jer i jedni i drugi, kako je rekao, kao glavne ciljeve navode evropske integracije, ulazak u NATO i nezavisnost Kosova.

„Ako birači žele nešto različito onda imaju patriotsku koaliciju. LDP ima problem identiteta jer je Vučić pre nekoliko godina preoteo njihovu politiku. Na unutrašnjem i spoljašnjem planu sprovodi se politika LDP, a na ekonomskom planu Dinkićeva politika“, rekao je lider Dveri koje su pred ove izbore formirale koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije.

Milić odgovara da je LDP-u drago što su naprednjaci preuzeli njihove ciljeve i politiku, ali da je sporan način nenog sprovođenja, zbog čega, kako kaže, ne bi ušli u vlast sa Vučićem.

„Drago nam je da su preuzeli naše ciljeve i našu politiku. Ali ova vlast ne razume tu politiku. Dogovor sa Kosovom za LDP znači dogovor u srpskom društvu. Ova vlast pregovara u Briselu, potpisuju se sporazumi pod pritiskom, a ta politika se kompenzuje podizanjem strasti u Srbiji. Tako je i u regionalnim odnosima. A evropske vrednosti nikada nisu bile na nižem nivou. Pogledajte stanje u medijima, stanje u društvu, rastu ekstremističke snage, ponovo i ponovo se vraćamo na teme koje bi trebalo da su zvršene pre 20 godina“, kaže Milić.

On dodaje da zbog toga raskoraka između proklamovanih ideja i njihovog sprovođenja LDP ne bi u vlast sa Vučićem, iako je Čedomir Jovanović pred prethodne izbore spominjao i takvu mogućnost.

„LDP je uvek govorio ono što misli. U prošloj kampanji smo govorili da ima prostora za saradnju, ali je prostor izgubljen jer vlast tu politiku ne sprovodi. Niti će oni nas zvati, niti mi želimo sa njima, jer ono što rade – rade mimo interesa ove zemlje“, objašnjava Milić.

On i Boško Obradović se slažu da vlast vodi „katastrofalnu“ ekonomsku politiku, ali nude različita rešenja. Dok koalicija DSS-Dveri obećava investiranje u domaću proizvodnju i srpske privrednike, Milić kaže da srpska privreda više nema potencijala da sama pokrene novi razvojni ciklus.

„Radićemo sve suprotno onome što je rađeno od 2000. godine. Podićićemo carine na uvoz stranih proizvoda, zadržaćemo u našem vlasništvu domaće resurse što znači da nema prodaje EPS-a i Telekoma strancima. Sve snage države, subvencije, poreske olakšice preusmerićemo ka domaćem privredniku i poljoprivredniku“, navodi Obradović ciljeve ekonomske politike takozvane patriotske koalcije.

Ova koalicija sredstva za ulaganje planira da sakupi tako što će „dodatno oporezovati banke, naplatiti porez tajkunima i pozvati dijasporu da uloži svoj kapital u Srbiju“.

„To bi bila tri značajna izvora iz kojih bi mogle da se finansiraju domaće investicije“, rekao je Obradović.

Milić kaže da su ova rešenja nemoguća i neizvodljiva, a da Srbija nema unutrašnju snagu da pokrene razvojni ciklus.

„Razvojni ciklus može da se pokrene samo uz podršku EU i uz strane investicije. Tog potencijala nema. Nisam siuguran da u ovoj zemlji više postoje i tajkuni. Ni njih više, na žalost, nema“, rekao je Milić i dodaje da je sa stanovišta privrede potpuno nevažno da li se onaj ko plaća porez zove Smit ili Petrović.

Na pitanje kakve rezultate očekuju Obradović je rekao da će se koalicija DSS-Dveri boriti sa SPS-om za drugo mesto, dok Milić kaže da su ovo izbori između televizora i frižidera.

„Mi očekujemo da ljudi izađu na birališta i da glasaju po svojoj savesti. Da glasaju ne kako im govori televizor, nego kako im govori frižider. Mislim da su ovo izbori borba između televizora i frižidera. Bojim se da televizor i dalje vodi, ali uvek na kraju pobedi frižider“, poručio je Milić.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here