Home Izbori YUCOM: Policija da spreči nezakonite predizborne skupove

YUCOM: Policija da spreči nezakonite predizborne skupove

69
0
avucic3-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Koalicija nevladinih organizacija koja prati sprovođenje izborne kampanje u Srbiji pozvala je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno počne da primenjuje važeći Zakona o javnom okupljanju, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

„Zakon o javnom okupljnju, koji je stupio na snagu februara 2016. godine, predviđa da su okupljanja građana ispred zdravstvenih ustanova, škola, predškolskih ustanova, uvek zabranjena. Ipak, svakodnevno se ovakva okupljanja dozvoljavaju i ne sprečavaju niti prekidaju od strane MUP-a“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je koalicija nevladinih organizacija, prateći održavanje javnih okupljanja u pedizbornim kampanjama političkih stranaka, uočila veliki broj skupova „koji su organizovani i održani direktno kršeći odredbe novog zakona“.

„Na pojedinim od tih skupova prisutni su premijer Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je tokom izrade ovog zakona lično branio stav MUP-a o apsolutnoj zabrani održavanja bilo kakvih skupova na pomenutim mestima“, ocenio je YUCOM u saopštenju.

Na taj način najviši predstavnici vlasti u Srbiji, kako je navedeno, „svojim ličnim primerom promovišu nedozvoljena postupanja u toku izborne trke“.

Koalicija nevladinih organizacija pozvala je nadležne organe da jednako primenjuju sve relevantne zakone prema svim učesnicima na predstojećim izborima kako bi time obezbedili legitimitet budućih predstavnika vlasti.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here