Home Izbori Unicef apelovao na partije: Uključite dečja prava u program

Unicef apelovao na partije: Uključite dečja prava u program

72
0
img2-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Fond za decu Ujedinjenih nacija (Unicef) u Srbiji pozvao je sve političke partije da u svoje programe uključe pitanja u vezi sa ostvarivanjem dečjih prava.

„Ovo je izuzetno važan period – stvaraju se nove vizije i daju obećanja, a građani odlučuju ko će steći njihovo poverenje i predvoditi ih u narednim godinama. Važno je da ne zaboravimo one koji nemaju priliku da podignu svoj glas i glasaju na izborima – a to su deca. Stvaranje bolje budućnosti za decu Srbije je najznačajnija strateška investicija koja može da se napravi“, navodi se u saopštenju Unicefa.

Unicef je pozvao partije da kao svoje prioritete postave programe ishrane i zdravstvene zaštite za svu decu, jer oko 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, dok oko 30 odsto mlađih od pet godina nema odgovarajuću ishranu.

Partije bi, prema proceni Unicefa, trebalo da se baƒve i ubrzanjem obezbeđivanje usluga inkluzivnog, kvalitetnog i relevantnog obrazovanja za svu decu, uključujući za decu iz manjinskih grupa, jer polovina dece uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić, dok 91 odsto najsiromašnije dece ne ide ni na kakve predškolske aktivnosti, a oko 30 odsto dece uzrasta od 15 godina ne ume pravilno da čita i piše.

Podaci Unicefa pokazuju i da deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nemaju odgovarajući pristup obrazovnim i zdravstvenim uslugama i rehabilitaciji.

Unicef je pozvao partije da u svoje programe uvrste i podsticanje uključivanja dece sa smetnjama u razvoju u društvo i obrazovni sistem, da im prioritet bude jačanje bioloških porodica i zaštitita dece od siromaštva, zloupotreba, zanemarivanja i svih vrsta nasilja.

Oko 6.000 dece je razdvojeno od roditelja i smešteno u ustanove socijalne zaštite, a oko 80 odsto njih su deca sa smetnjama u razvoju, naveo je Unicef i pozvao partije da se ubuduće baƒve obezbeđivanjem izmeštanja dece iz institucija.

Unicef je pozvao stranke i da osiguraju sprovođenje i praćenje Strategije za Rome, jer je ta populacija ugrožena i podaci pokazuju da samo 64 odsto romskih devojčica završi osnovnu školu, dok samo 15 odsto pohađa srednju školu, a 57 odsto njih stupa u brak pre punoletstva.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here