Home Izbori Predstavljena aplikacija kojom građani mogu da prate izbore

Predstavljena aplikacija kojom građani mogu da prate izbore

64
0
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Nekoliko nevladinih organizacija iz Koalicije za nadzor javnih finansija predstavilo je android aplikaciju „Posmatrač Izbora!“ putem koje će preko svojih mobilnih telefona građani moći da se uključe u praćenje regularnosti predizborne kampanje i kontrolu trošenja novca i prijave zloupotrebe.

Cilj je da se građani uključe i postanu deo nacionalne građanske kontrole finansiranja političkih aktivnosti trošenje budžetskih sredstava u kampanji za predstojeće izbore, rečeno je na predstaljanju softvera.

„Hoćemo da mapiramo sve što se dešava na terenu, šta stranke rade u kampanji i onda uporedimo sa finansijskim izveštajima koje stranke po zakonu obavezne da podnesu, pošto sve stranačke aktivnosti plate sa namenskog računa“, rekao je Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih – BUM.

Prema njegovim rečima, to je najjednostaviniji način da se veliki broj građana uključi u u nadzor, od plakatiranja na zabranjenim mestima do zloupotreba. On je rekao da će se, po prijavi građana, sve uočene nepravilnosti automatski prosleđivati nadležnim organima, a svi multimedijalni sadržaji Agenciji za borbu protiv korupcije radi dalje kontrole prihoda i rashoda političkih subjekata.

Android aplikacija „Posmatrač Izbora“, čiju izradu je podržalo 30 NVO preuzima se besplatno sa „Google Store“ i omogućava svakom građaninu da na jednostavan način kontroliše sve što rade stranke i političari u njihovom okruženju.

Pokretanjem aplikacije građani biraju vrstu aktivnosti političkog subjekta koju su opazili na terenu, aktiviraju GPS na telefonu kako bi odredili tačnu lokaciju i pokreću foto aparat ili kameru u zavisnosti od situacije i anonimno šalju sve te informacije na server. Nakon obrade informacija sve pristigle fotografije sa opisima se objavljuju po mestu zapažanja na mapi Srbije i dostupni su na internet portalu posmatrac-izbora.rs

Direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da će NVO posebno pratiti spornu „funkcionersku kampanju“.

„Tačno je da postoje zloupotrebe javnih resursa, koje su lako vidljive, kad ministar dođe službenim autom na partijski miting, ali mnogo skuplja je činjenica da se u kampanji organizuje događaj, koji navodno predstavlja redovni posao javnog funkcionera“, rekao je on.

To je nešto što je fini oblik zloupotrebe javnih resursa, jer tih minut, dva u centralnom dnevniku sigurno vredi mnogo više nego nekoliko sati reklamiranja plaćenim oglasom, ukazao je Nenadić. On je predočio da je to još u sivoj zoni i da je važno da se ta stvar u ovom monitoringu pokrene s mrtve tačke da bi se došlo možda do promena zakona.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here