Home Izbori Ombudsman poziva na odgovornost i toleranciju u kampanji

Ombudsman poziva na odgovornost i toleranciju u kampanji

79
0

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je sve učesnike predizborne kampanje, kao i građane kojima se učesnici izbora obraćaju, na maksimalnu odgovornost i toleranciju i na poštovanje slova i duha izbornih propisa, kako bi izborna prava građana bila ostvarena u stvarnoj demokratskoj atmosferi.

Zaštitnik posebno osuđuje svaku vrstu nasilja, smatrajući ga opasnim i višestruko štetnim i apeluje na sve izborne takmace, njihove članove i simpatizere da u svakoj situaciji pokažu da se politička vlast ne osvaja niti brani pesnicama i silom, već argumentima.

Građani Srbije imaju pravo na, i zaslužuju dostojanstveno političko nadmetanje, a ne ružne i nedostojne scene, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana podseća da javnost o dešavanjima od javnog značaja mora biti obaveštavana ne samo istinito i blagovremeno, već i celovito.

To pravo građana, propisano Ustavom, trebalo bi da poštuju svi koji, koristeći najrazličitija sredstva komunikacije, obaveštavaju građane o događajima – pa i političke stranke i to kako one na vlasti, tako i one koje na vlast pretenduju, istakao je Janković.

Republički ombudsman još jednom podseća da se u izbornoj kampanji ne smeju upotrebljavati javne službe i resursi, zadovoljavati zdravstvene i socijalne potrebe građana.

Nema mesta agresivnosti u kampanjama “od vrata do vrata“, a predizborne aktivnosti u školama i sa učenicima, u obdaništima, igraonicama i sličnim prostorima sa decom nedopuštene su i krajnje neprimerene, ukazuje se u saopštenju.

Svako primoravanje, zastrašivanje ili potkupljivanje građana da podrže ili ne podrže određenu političku opciju nedozvoljeno je i kažnjivo.

Zaštitnik građana se nedavno sastao sa šefom ograničene izborne posmatračke misije OEBS, ambasadorom Gert-Hinrih Arensom sa kojim je razgovarao o ostvarivanju i zaštiti prava građana Srbije na slobodne, demokratske izbore, ističe se u saopštenju.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here