Home Izbori Glišić i Parović podneli tužbu zbog obaranja liste

Glišić i Parović podneli tužbu zbog obaranja liste

70
0

Podnosioci liste „Složno za Srbiju – Narodni savez – Glišić-Parović“ saopštili su da je njihov pravni tim rano jutros podneo tužbu protiv odluke Upravnog suda o obaranju njihove izborne liste.

Upravni sud je juče, kako se navodi u saopštenju, „pod pritiskom Dveri i onih koji stoje iza njih, doneo nezabeleženu odluku“ da obori izbornu listu koju su Republičkoj izbornoj komisiji dostavili Vladan Glišić i Miroslav Parović.

U saopštenju koje je potpisao Parović, navodi se da, iako je RIK dva puta donela odluku o validnosti liste, Upravni sud je stao na stanovište „zabrinutog birača koji je uložio žalbu“ da prezimena Parović i Glišić ne smeju da budu u nazivu liste za izbor.

Kako se tvrdi u saopštenju, „taj zabrinuti birač“ je inače član Dveri i blizak saradnik Srđana Noga, člana predsedništva te stranke.

„Na ovaj način je Upravni sud oborio mišljenje najmanje 20 vrhunskih pravnika (od kojih su neki i univerzitetski profesori) koji su stali na stanovište da je naziv liste prikladan i na sednici RIK-a glasali o tome i bili većina, takođe na ovaj način je Upravni sud ismejao skoro 11.000 građana koji su potpisima podržali našu listu. Na kraju, Upravni sud je ovom odlukom ismejao i neke svoje ranije odluke i sve nas doveo u pravni paradoks“, ocenjuje se u saopštenju.

„Međutim, možda je ključno pitanje da li ovakva odluka ima za cilj da se unapred baca ljaga na izborni proces u Srbiji i da li je upravo i cilj da se ovi izbori svedu na obračun ‘za’ i ‘protiv’ Vučića, te da stoga sa izbora mora biti sklonjena jedina lista koja je unapred rekla da će se baviti snižavanjem društvanih tenzija i sprečavanjem pogubnih scenarija po našu zemlju“, dodaje se u tekstu.

U saopštenju se odluka Upravnog suda ocenjuje skandaloznom i izražava očekivanje da će tužba biti usvojena i na taj način stvari biti vraćene u poredak.

RIK je, naložio podnosiocima liste grupe građana „Složno za Srbiju – Narodni savez Glišić-Parović“ da u roku od 48 sati otklone nedostatke izborne liste koji se odnose na njen naziv, zbog čega lista nije mogla da bude proglašena.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here