Home Izbori Portal Istinomer posmatraće parlamentarne izbore u Srbiji

Portal Istinomer posmatraće parlamentarne izbore u Srbiji

67
Istinomer - Srbija izbori
Foto: N1/Istinomer

Portal „Istinomer“ saopštio je u petak da će prvi put učestvovati kao domaći posmatrač izbornog procesa, na predstojećim parlamentarnim izborima 24. aprila.

Kako je saopšteno, tokom predizborne kampanje 30 obučenih Istinomerovih posmatrača biće raspoređeno širom Srbije sa zadatkom da prate kvalitet izbornog procesa, dok će njih 940 biti na biralištima na sam dan izbora.

Oni će tada na slučajnom, reprezentativnom uzorku pratiti zakonitost svih izbornih radnji i obaveštavati javnost i nadležne institucije o svakoj nepravilnosti.

„Ovu novu ulogu prihvatili smo kao logičan nastavak onoga što na našem portalu godinama radimo – borimo se za poštovanje procedura i demokratskih principa, za odgovornost za izgovorenu reč, apsolutnu dostupnost podataka“, navodi se u saopštenju.

Za praćenje izbornog dana Istinomer će primenjivati posebnu metodu – „Statistical Based Observation“, koja će javnosti omogućiti izveštavanje o kvalitetu procesa, a koja je dodatak metodologije paralelnog prebrojavanja glasova.

Posmatrači će poštovati Kodeks zasnovan na najvišim međunarodnim načelima za praćenje izbora koji je propisan u Deklaraciji globalnih principa za nepartijsko praćenje izbora od strane građanskih organizacija.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com