Home Izbori I „terenci“ i društvene mreže u borbi za glasove

I „terenci“ i društvene mreže u borbi za glasove

77
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: www.balkaneu.com

Kampanja od „vrata do vrata“ i pozivanje građana telefonom tekovine su zapadnih demokratija, pa su i u Srbiji prihvaćene. Stranački aktivisti krenuli su u kampanju za predstojeće lokalne i republičke izbore i svakodnevno se mogu videti. S druge strane, sve stranke ozbiljno ulažu i u internet kampanju.

Internet ili kampanja od vrata do vrata? Koliko koja donosi glasova, teško je izmeriti, ali predizborne aktivnosti neće proći bez terenaca, ali ni bez društvenih mreža.

Bojan Klačar iz CESID-a navodi da je internet kampanja važna zato što je jeftinija i njome može da se podstakne interakcija i uključivanje mladih ljudi.

„Terenska kampanja je važna zbog simbolike, zbog te jake poruke koju stranke mogu da pošalju i zbog uključivanja starije populacije i one populacije koja najčešće ne koristi inetrnet“, ukazuje Klačar.

Uprkos naprednoj tehnologiji, terenska kampanja i dalje je neizbežna.

„Mislim da je ta kampanja od vrata do vrata značajnija jer pokriva mnogo veći krug ljudi i mislim da je to strategija kojoj pribegavaju sve značajnije stranke. U zavisnosti od stranačke vojske, stranačke infrastrukture, u velikoj meri zavisi i uspeh te kampanje“, ukazuje Vladimir Pejić iz agencije „Faktor plus“

U internet kampanji ciljna grupa su donedavno bili glasači sa višim obrazovanjem. Sada do interneta i stranačkih poruka lako dolaze svi. Ponekad čak i protiv svoje volje. Iako su više fokusirani na medijska oglašavanja, Agencija za borbu protiv korupcije pratiće i dešavanja na društvenim mrežama.

„Ono što nas na društvenim mrežama najviše interesuje je objavljivanje različitih poziva na besplatne preglede i sličnih aktivnosti političkih subjekata koje nisu u skladu sa zakonom, gde bismo mi i u toku izborne kampanje mogli da reagujemo. Kampanja od vrata do vrata, putem predstavki građana i ako nam dostave možemo da proverimo“, napominje Katarina Dakić iz
Agencije za brobu protiv korupcije.

Agencija je odabrala 165 posmatrača. Oni će u narednih mesec dana na terenu pratiti kako se aktivisti ponašaju i obraćaju potencijalnim biračima.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here