Home Izbori „Miliji su mi Tadić i Pajtić, ali njihove politike liče na Vučićevu“

„Miliji su mi Tadić i Pajtić, ali njihove politike liče na Vučićevu“

87
0

BEOGRAD – Predsednik Levice Srbije Borislav Stefanović izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je najveći politički protivnik te stranke i njenih koalicionih partnera Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka. On je u emisiji „Pravi ugao“ RTV-a odbacio navode da kritikama koje je izneo na račun Borisa Tadića i Bojana Pajtića ide na ruku Vučiću, navodeći da su mu „Tadić i Pajtić hiljadu puta miliji od Vučića“, ali im zamera što „deo njihove politike opasno liči na Vučićevu“.

„Ne kažem da su Pajtić i Tadić kao Vučić, već da njihove politike opasno liče na Vučićevu. Postavlja se pitanje da li birati između te dve opcije, i zato je Levica Srbije tu kao treći put“, poručio je.

On je ocenio i da su Tadić i Pajtić veruju u isti neoliberalni kapitalizam kao Vučić, „samo što to Vučić sprovodi brutalno, pa i nasiljem na biračkim mestima, progonom političkih neistomišljenika, gašenjem medija…“

„Oni misle da će građanima dokazati da su bolji Evropljani od Vučića, ali to su iluzije, to nikog ne zanima. Beda je okovala ovu zemlju, a oni pričaju da će Evropa shvatiti da je Vučić loš đak“, rekao je Stefanović.

Upitan kako je došlo do saveza LS sa Pokretom za preokret, SDU i NUPS, i da li je razlog što su oni jedini preostalo na političkoj sceni koja se već podelila u nekoliko kolona, Stefanović je rekao da je ove stranke povezao zajednički ideološki pravac te usmerenje na „borbu za čoveka umesto za tržište“.

Dodao je i da to nisu marginalne stranke, a posebno, kako je istakao, u poređenju sa partijama koje su u koaliciji sa Vučićem.

„Naša lista zove se ‘Borko Stefanović- Srbija za sve nas’. Dakle, ne samo za pet odsto građana, već za sve ponižene, nezaposlene, mlade koji se teraju iz ove zemlje, penzionere koje je Vučić porazio…“, rekao je on, navodeći da je u toku prikupljanje potpisa za predaju liste i da im ljudi na terenu „masovno prilaze jer žele da čuju poruku promene“.

Na pitanje da li ova koalicija koristi pomoć neke velike stranke u pripremi liste, što je inače „običaj“ na političkoj sceni iz različitih interesa – on je kazao da zna za takvu praksu da stranke na vlasti pomažu manje partije koje su im bitne, ali da to nije slučaj kad je u pitanju Levica Srbije i ta koalicija.

„Mi smo izrazito opoziciona stranka“, istakao je on.

A na pitanje ima li možda SNS ima razloga da podrži LS jer je upravo on kritikovao Borisa Tadića i Bojana Pajtića, odgovorio je da su te kritike vezane za razloge zbog kojih se razišao sa demokratama jer nisu prihvatili promenu politike i da naprave jasan otklon od grešaka iz prošlosti, te da to nema nikakve sa odnosom LS prema Vučiću čiju vlast smatra najgorom u istoriji Srbije.

„Tadić brani nasleđe svoje vlade, Pajtić svoje, Čeda Jovanović brani nasleđe Đinđića, a mi smo krenuli od nule i brzo rastemo jer građanima ne pričamo bajke. Znamo da smo blizu cenzusa i treba nam podrška građana, a građanima je dosta floskula. A Vučić uništava ovu državu i ova vlast je najgora u istoriji ove zemlje i onaj ko misli dobro ovoj zemlji ne može da ima nikakvu saradnju sa njim. Ali, ako mislimo da ga što pre pošaljemo u političku istoriju, moramo građanima ponuditi novu politiku“, naveo je Stefanović.

Upitan koje to drastične promene LS građanima nudi, on je rekao da njegova stranka ne zagovara drastične promene jer nisu radikali, već insistira na raskidu sa politikom štednje, na zaustavljanju privatizacije uspešnih preduzeća, oporezivanju najbogatijih, pa i verskih zajednica…

„Jedino smo mi rekli da država treba da uđe u privredu, ali po Vučićevom, odnosno Dinkićevom modelu. Jedini smo rekli da će naši funkcioneri garantovati ličnom imovino za pet ključnih stvari koje treba da ostvarimo ako dođemo na vlast“, poručio je.

A na pitanje koliko su realne priče o povećanje plata i penzija i socijalnih davanja, te povećanje subvencija poljoprivredi, Stefanović je odgovorio da je to moguće uz pravičniju raspodelu budžetskih sredstava i bolju naplatu poreza.

„A da li je realno da se 800 miliona evra potroši na 50 hiljada naprednjaka u javnom sektoru, da se ne naplati 45 posto poreza najbogatijima, da se izgube milioni na nameštanju tendera Vučićevim tajkunima, na marketing… A da zaposleni čovek radi za 200 evra. Je li to realno, ili je to sramota ove zemlje“, zapitao je.

Upitan kako namerava da sprovede obračun sa bankarima, što takođe obećava LS, on je rekao da je to moguće, navodeći primer Islanda. Dodao je i da je trend u Evropi da se smanjuju bankarske kamate, ali da se o tome ovde ne priča.

„Takođe se ne priča da u svetu postoje sindikati i kod privatnika. Ne, ovde se radi na tome da naši građani voze Tenisove traktore i budu jeftina radna snaga“, ocenio je.

Stefanović je kazao da se ne protivi dolasku stranih investitora, već smatra da i za te investitore moraju da postoje određeni uslovi ukoliko žele sredstva iz našeg budžeta.

„Da su naša mala i srednja preduzeća dobila deseti deo para koje su dobili stranci…“, dodao je on.

Komentarišući pohvale koje Vučićeva vlada dobija od MMF-a, SB-a, EU za reforme, Stefanović je kazao da je „Vučić obećao 350 stvari a ništa nije ispunio“, te da je rešenje u uvođenju reda.

„Mora se zakonom zabraniti stranačko zapošljavanje kao krivično delo, a one koji ne dolaze posao i sa lažnim diplomama isterati“, smatra on.

Založio se i za uvođenje moratorijuma na isplatu spoljnog duga na pet godina, navodeći da je sličan aranžman Grčka već dobila.

On je kazao da mu je žao što u ovoj kampanji nije došlo do saradnje između LS i Pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića, jer, kako je naveo, imaju dosta sličnosti u insistiranju na otvorenosti sistema i uvođenju reda, ali se razlikuju u ekonomskom modelu.

Poručio je i da ne može biti saradnje LS sa ekstremnom desnicom zbog čega je i raspušten odbor te stranke u Vranju koji je pravio dogovor sa Dverima.

Na pitanje ko finansira kampanju LS, Stefanović je rekao da se to svodi na donacije članova i simpatizera koje su u minimalnim iznosima.

On je odbacio tvrdnje sociologa Jove Bakića da je u LS „počeo da kaplje neki novac“, navodeći da Bakić nikad nije bio u LS, već je samo pomogao u pisanju programa. Upitan imaju li pomoć SNS u tome, odgovorio je: „Pre bismo raspustili stranku nego imali bilo šta sa SNS“.

Izvor: RTV http://www.rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here