Home Izbori Ko će posmatrati izbore?

Ko će posmatrati izbore?

116
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92, Thinkstock

Beograd — Administrativni odbor Skupštine Srbije dao je saglasnost Agenciji za borbu protiv korupcije za posmatranje izborne kampanje.]

Agencija će angažovati 134 posmatrača za vanredne izbore, koji se održavaju 24. aprila.

Tako je bilo od Bele Crkve do Inđije, kada su se birala ili smenjivala opštinska rukovodstva. Za nešto više od mesec dana Srbiju čekaju vanredni parlamentarni i lokalni izbori, uz nadu da 24. aprila nećemo biti svedoci takvih scena.

Ministar policije i visoki funkcioner SNS Nebojša Stefanović nema dilemu da će na dan izbora sve proći u najboljem redu.

“Apsolutno možemo da garantujemo bezbednost i sigurnost svim građanima Srbije. Nasiljem se ništa neće. Što se tiče izbora, na izborima će pobediti onaj koji bude imao veću podršku građana Srbije i onaj u koga ljudi veruju da može nešto da uradi, da može nešto da promeni i da radi“, naveo je ministar Stefanović.

Od početka višestranačja u Srbiji za opoziciju je uvek bilo najvažnije ko čuva izborne kutije i nadgleda brojanje glasova. U Demokratskoj stranci Srbije ističu da su spremni za 24. april i da se nadaju da neće biti incidenata na dan izbora.

“Bilo je tu i namere da se kroz takve incidentne situacije odvuče pažnja onih koji su na samom biračkom mestu, dakle i kontrolora i onih koji su zaduženi da nesmetano omoguće glasanje. Mi u koaliciji izlazimo sa Pokretom Dveri tako da će, bar sa te strane nešto lakša priča biti da pokrijemo sva biračka mesta“, rekao je Lazar Đurović

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je najveći problem to što pravosudni organi nisu ispitali incidente koji su se u vezi sa izborima dešavali ranijih godina.

“Nije dobra atmosfera, nije dobra situacija jer omogućava da se stranke i dalje međusobno optužuju. Nisu bile ispitane mnoge sumnje koje su se javljale u vezi sa kupovinom glasova, u vezi sa drugim vrstama zloupotreba koje se i krivično mogu goniti“, naveo je Nenadić.

Izbore u Srbiji pratiće ograničena posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, a dolazak njihovih posmatrača očekuje se sutra.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here