Home Izbori REM objavio pravilnik za medije u izbornoj kampanji

REM objavio pravilnik za medije u izbornoj kampanji

143
0
REM - Srbija izbori
Foto: RTV

BEOGRAD – Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je na svom sajtu Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje, kojim se bliže uređuje ispunjavanje obaveza pružalaca medijskih usluga prilikom emitovanja predizbornog programa.

Savet REM usvojio je taj pravilnik 16. juna 2015. godine i njime se uređuje i način emitovanja predizbornog programa, zabrana prikrivenog ili posrednog preporučivanja izbornih lista ili kandidata, informisanje javnosti o predizbornim aktivnostima podnosilaca izbornih lista ili kandidata, informisanje javnosti o toku i rezultatima izbora, predstavljanjem izbornih lista i kandidata i političkim oglašavanjem tokom predizborne kampanje.

Predizborni program mora biti odvojen zvukom i slikom, najavna i odjavna špica od ostatka programa.

U okviru audio-vizuelne medijske usluge predizborni program tokom celog trajanja mora biti jasno označen tekstualnim obaveštenjem, izuzev ako je reč o političkom oglašavanju.

Predizborni program se ne sme emitovati u toku i najmanje deset minuta pre ili nakon emitovanja dečje emisije, odnosno emisije namenjene maloletnicima.

Predizborni program ne sme se emitovati 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mesta.

Zabrana se ne odnosi na mogućnost pružaoca medijske usluge da u tom periodu izveštava javnost o neposrednom toku izbornog postupka, objavljivanje podataka o izlaznosti, prenošenje atmosfere sa određenih biračkih mesta ili prenošenje toka sednice elektorske skupštine.

Zabranjeno je prikriveno emitovati predizborni program u vidu informativnog ili druge vrste programa.

Zabranjeno je tokom predizborne kampanje emitovati igrane, dokumentarne, zabavne ili druge slične programske sadržaje u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat.

Funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme se tokom predizborne kampanje pojaviti u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja.

Pružalac medijske usluge je dužan da prilikom informisanja o predizbornim aktivnostima podnosilaca izbornih lista i kandidata obezbedi njihovu zastupljenost u programu bez diskriminacije.

Informisanje mora biti istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno, navodi se u pravilniku.

Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije i Javna medijska ustanova Radio-televizija Vojvodine dužne su da u svom programu ravnomerno i bez diskriminacije, pod istim programskim i tehničkim uslovima, predstave sve izborne liste i kandidate, pridržavajući se sporazuma koji su zaključile u skladu sa članom 51. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Ako komercijalni pružalac medijske usluge ili pružalac medijske usluge civilnog sektora predstavlja izborne liste ili kandidate, dužan je da to čini u skladu sa sporazumom koji je zaključio u skladu sa članom 51. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Pružalac medijske usluge dužan je da emituje političke oglasne poruke svih zainteresovanih podnosilaca izbornih lista i kandidata pod jednakim programskim, tehničkim i finansijskim uslovima, navodi se u pravilniku.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here