Home Izbori Kampanja pod budnim okom posmatrača

Kampanja pod budnim okom posmatrača

81
0
Posmatrači izbora - Srbija izbori
Foto: RTS/opozicionar.com

Od sutra će početi da rade 134 posmatrača koje je Agencija za borbu protiv korupcije angažovala za posmatranje političkih aktivnosti na terenu, najavljuju iz te agencije.

Izborna kampanja i izborni proces biće pod „budnim okom“ većeg broja posmatrača, kako iz Agencije za borbu protiv korupcije, tako i iz mnogobrojnih nevladinih organizacija, koji će na terenu i „iz prve ruke“ kontrolisati finansiranje kampanje, pojavljivanje i zastupljenost stranaka u medijima, oglašavanje, javne skupove i samo održavanje izbora.

„To će biti terensko posmatranje političkih aktivnosti i subjekata, od mitinga, konvencija, bilborda, deljenja letaka na terenu, lepljenja plakata“, objašnjava Jelena Đorđević iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Dodaje da će posmatrači u 23 grada sačinjavati izveštaje o svim aktivnostima političkih stranaka, koje će onda prosleđivati u Agenciju, a na osnovu kojih će ta institucija kasnije utvrđivati kako su stranke trošile sredstva tokom kampanje.

Za ovogodišnje izbore Agencija je angažovala manji broj posmatrača u odnosu na izbore održane 2012. i 2014. godine, kada je bilo 165, odnosno 142 posmatrača.

Đorđević podseća da su politički subjekti obavezni da Agenciji dostave izveštaje o troškovima izborne kampanje u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih izbornih rezultata, koji će biti upoređivani sa podacima koje su posmatrači prikupili na terenu.

Za monitoring izbornog procesa, pre svega u pogledu finansiranja izborne kampanje, spremna je i Transparentnost Srbija, čiji programski direktor Nemanja Nenadić podseća da se ta organizacija time bavi još od 2004. godine.

„To praćenje ima razne aspekte, trudimo se da prikupimo podatke koji se odnose na veće rashode kampanje, medijske troškove, reklame, bilborde, jer na to odlazi najviše novca“, pojašnjava Nenadić i navodi da će fokus te organizacije biti i na troškovima za mitinge, zakup sala, prevoz učesnika mitinga.

Transparentnost će, prema njegovim rečima, pažnju obratiti i na „funkcionersku kampanju“, odnosno zastupljenost funkcionera u kampanji, što aktivno radi od 2012. godine.

„To je jedno od najspornijih pitanja, ne samo u Srbiji, već i u svetu – način da se kroz zastupljenost političara koji su na vlasti u informativnom programu ostvari promocija koja je mnogo vrednija od onoga što se plaća kroz oglase“, kaže Nenadić.

Na svemu tome će, kako kaže, raditi do desetak ljudi, a u saradnji sa partnerskim organizacijama će „pokrivati“ druge gradove.

Monitoring nad izbornim radnjama, naročito u pogledu slobode okupljanja, radiće i Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom, a Katarina Golubović iz te organizacije navodi da će biti fokusirani da predstavnicima političkih partija i udruženjima daju uputstvo na koji način će se novi Zakon o javnim okupljanjima izvršavati u predizbornom periodu.

„Posle 25 godina imamo novi zakon i nova pravila i želimo da svi budu upoznati sa tim pravilima i da nam prijave moguća ograničenja i kršenja, jer je jako bitno da sve partije izraze svoje poruke na fer i demokratski način i pod jednakim uslovima“, ističe Golubović.

Pravnicima iz Komiteta u monitoringu će se priključiti i oni iz osam nevladinih organizacija, koji će „pokrivati“ Beograd, Niš, Bujanovac, Novi Pazar, Valjevo, Novi Sad.

„Neko prethodno iskustvo je da predstavnici političkih partija nisu znali moguća ograničenja i da njihove poruke nisu mogle da budu prenete na odgovarajući način“, ukazuje Golubović i dodaje da će od strane nevladinih organizacija biti praćeno i korišćenje javnih prostora, odnosno dostupnost tih prostora partijama, eventualno nasilje u određenim sredinama, kako se koristi javni servis, minutaža za reklamiranje.

U taj posao su, prema njenim rečima, uključeni „Transparentnost Srbija“, Novosadska novinarska škola i drugi, dok će, na primer, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost izveštavati o samom procesu izbornog dana i noći.

„Hajde da kažemo da smo sve segmente kampanje i izbora pokrili“, rekla je Golubovićeva, pojašnjavajući da su to inače prirodne aktivnosti tih organizacija, koje su sada usmerene na održavanje slobodnih i fer izbora.

Posmatrače najavljuje i OEBS, kao i tradicionalno, Cesid, koji će, kako prenose mediji, angažovati oko 2.000 ljudi za izborni dan i izbornu noć.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here