Home Izbori Da li ima problema pri overi potpisa za liste

Da li ima problema pri overi potpisa za liste

218
0
Upisnik o overama potvrdama - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

Podnošenje izbornih lista ne donosi mnogo posla samo političkim partijama, već i onima koji moraju da overe potpise građana koji podržavaju određenu listu.

Na tvrdnje pojedinih stranaka da su kod beležnika morali da čekaju i nekoliko dana na overu potpisa, u Javnobeležničkoj komori odgovaraju da problema nema.

42 opštine sa samo jednim notarom i dugo čekanje na overu potpisa. To je, kažu neke stranke, usporilo prikupljanje potpisa.

Za parlamentarne izbore overa potpisa može, sem kod notara, da se uradi i u sudu, dok se potpisi za liste na lokalu, pored ova dva mesta, mogu overavati i u opštini.

„Za sada posao ide normalno. Mi imamo jednu proglašenu listu i jednu čekamo predaju danas. Nemamo nikakvih problema. Lokalna samouprava, odnosno opštinska uprava pravi raspored prema zahtevu podnosioca izbornih lista. Prednost imaju oni ljudi, odnosno nosioci izbornih lista koji ranije podnesu zahtev“, kaže Zoran Erkić, iz Opštinske uprave Trstenik.

U Javnobeležničkoj komori navode da im se stranke nisu žalile na probleme sa notarima.

Objašnjavaju i da se overa potpisa za izborne liste radi posle radnog vremena kao i vikendom.

„Mi vršimo overe prema pisanim zahtevima i po redosledu tih zahteva. Ne možemo dve stranke istog dana da prihvatimo, znači završavamo jednu stranku i sledećeeg dana verovatno ne možemo da izađemo, naručito u tim opštinama gde ima samo jedan beležnik, ne možemo da izađemo u susret u terminima ako se termini dve stranke podudaraju. Ali to uopšte ne znači da sutradan ili prekosutra ne vršimo overu“, kaže Miodrag Đukanović, iz Javno-beležničke komore.

Na overu potpisa obično idu notar i još troje ljudi iz kancelarije. Za overu 300 potpisa potrebno je pet do šest sati neprekidnog rada.

Overa jednog potpisa u sudu je 50 dinara, dok je kod notara ta cena 60 dinara.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here