Home Izbori Ditman: Izbori ne smeju da zaustave reforme

Ditman: Izbori ne smeju da zaustave reforme

138
0
Ditman - Srbija izbori
Foto: RTV/Beta

BEOGRAD – Izbori u Srbiji ne smeju da zaustave reforme, izjavio je Aksel Ditman, nemački ambasador u Srbiji za Kurir.

On se nada da će izborna kampanja prouzrokovati samo kratku pauzu nakon koje će nova vlada nastaviti proces reformi.

Upitan da li su mu jasni razlozi raspisivanja izbora u Srbiji, ambasador Nemačke kaže da to nije na njemu da komentariše, jer je to stvar jedne države i njenih zakona i uređenja, ali da je važno da ti izbori budu slobodni i fer.

Ditman je uveren u iskrenost srpske vlade da se pridruži Evropskoj uniji, što Nemačka i podržava, naraočito otvaranje poglavlja 23 i 24.

„Srbija je ispunila formalne preduslove za otvaranje poglavlja o pravnoj državi. To su poglavlja koja se odnose na pravnu državu i ona su od odlučujućeg značaja za pristupni proces i demokratsku transformaciju Srbije,“ rekao je Ditman u intervjuu.

On je uveren da će Nemačka nastaviti da investira u Srbiju i otvara nova radna mesta, ali je naglasio da je važno „da se nastave ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine prava.

„Ako pogledate poslednje izveštaje Evropske komisije o Srbiji, odmah postaje jasno da ima nedostataka u oblasti vladavine prava,“ izjavio je Ditman, navodeći da je potrebno obezbediti nezavisno i efikasno sudstvo, efikasnu borbu protiv korupcije i uspostaviti dobro okruženje za slobodne medije.

Komentarišući izjavu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da on još nije video rešenje EU za migrantsku krizu, Ditman kaže da još ima da se radi, ali da su osnovni elementi rešenja migrantskog problema dogovoreni.

„Ukoliko uspemo da obezbedimo spoljnu granicu šengena između Grčke i Turske i da njome efikasno upravljamo, to će olakšati i situaciju u Srbiji,“ kaže Ditman u intervjuu za Kurir.

Izvor: RTV

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here