Home Izbori Simić: Izbori i na KiM; Đurević: Čeka se OEBS

Simić: Izbori i na KiM; Đurević: Čeka se OEBS

119
0
Izbori na Kosovu - Srbija izbori
Foto: RTV http://rtv.rs

PRIŠTINA, BEOGRAD – Šef parlamentarne grupe Srpske liste u Skupštini Kosova Slavko Simić izjavio je da će ove godine na Kosovu biti održani srpski izbori, kao i 2012. i 2014. godine, piše danas Zeri.

Povodom tvrdnje kosovskog ministra bez portfelja Edite Tahiri da srpski izbori neće biti održani, Simić je rekao da ona o tome ne odlučuje.

Očito je u interesu demokratije da se izbori održe u opštinama sa srpskom većinom, konstantovao je Simić.

On je izjavio da se o tome nije razgovaralo sa albanskim političkim liderima, jer će izbore organizovati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Portparol kosovske vlade Arban Abraši je rekao da kabinet premijera Ise Mustafe nije o tome raspravljao, ali da će „delovati u skladu sa međunarodnim standardima“.

Đurđević: Odgovor OEBS-a danas ili sutra

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević izjavio je da Beograd očekuje danas ili sutra odgovor iz OEBS-a na zahtev da ta misija 24. aprila na Kosovu i Metohiji organizuje i prati parlamentarne izbore, koje je Srbija raspisala.

„Odgovor očekujemo danas ili sutra“, rekao je Đurđević agenciji Beta nakon sednice RIK na kojoj je usvojena odluka o koordiniranom sprovođenju izbora za poslanike Skupštine Srbije i odbornike skupština lokalne samouprave.

Parlamentarni izbori će biti održani 24. aprila na čitavoj teritoriji Srbije. Očekuje se da misija OEBS kao i za prethodne koji su održani 2012. godine pomogne u njihovom sprovođenju u svim srpskim sredinama u na Kosovu i Metohiji.

Na sednici je usvojen i predlog da diplomirani pravnici iz Beograda Aleksandra Gojković i Srđan Dobrica postanu članovi proširenog sastava RIK iz redova Koalicije Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka, Nova stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodni i Zajedno za Srbiju.

Gojkovićeva je izabrana za člana, a Dobrica za zamenika člana RIK.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here