Home Izbori Radulović: Vučić je centar korupcije u Srbiji

Radulović: Vučić je centar korupcije u Srbiji

112
0

Predsednik pokreta “Dosta je bilo“ Saša Radulović kaže da je priča o tome da će lider naprednjaka Aleksandar Vučić biti u fokusu predizborne kampanje i vlasti i opozicije, pokušaj podmetanja, i da Srbiji nije potreban vođa već sistem.

Radulović je gostujući u Novom danu televizije N1, ocenio da je nepoštovanje zakona u Srbiji pojelo društvo i da je partokratija u ovoj zemlji napravila svoju državu. On tvrdi da je psihoza straha među građanima, naročito u manjim sredinama, gora nego devedesetih godina, jer u partokratiji svi zavise od države i zato se boje i ćute.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, prema njegovim rečima, do kraja doveo uništenje sistema koje je započeo bivši predsednik Boris Tadić. Radulović kaže da Srbija zato danas nema tri grane vlasti – izvršnu, zakonodavnu i sudsku – već o svemu odlučuje jedan čovek. Vučić je, prema njegovim rečima, centar korupcije u Srbiji i to, kako kaže, tvrdi na osnovu direktnog iskustva koje je imao sa njim.

“Od Vršačkih vinograda gde su konsultanti Kineza bili brat Siniše Malog i brat Aleksnadra Vučića, tražio je iz Fonda za razvoj kredit za Čedomira Jovanovića, namešta svoje kadrove po javnom sektoru i tako izvlači novac, njegov brat vodi kampanje po mesnim zajednicama i kupuje glasove šećerom i brašnom, zatim koruptivni ugovori poput onog za Beograd na vodi…“, naveo je Radulović.

On podseća i da je pokret “Dosta je bilo“ nedavno podneo krivičnu prijavu protiv premijera Vučića jer Vlada Srbije nije postupila po presudi Upravnog suda i pokretu nije dostavila biografije 160 funkcionera koje je postavila na najodgovornija mesta. Radulović kaže da od Vlade želi da čuje obrazloženja po kojim kriterijumima je kum premijera Nikola Petrović, sa završene dve godine Beogradske poslovne škole, postavljen za direktora Elektromreža Srbije i zašto je npr. Bratislav Gašić bio u Upravnom odoboru Srbijagasa.

Šta je rešenje za suzbijanje korupcije?

Predsednik pokreta “Dosta je bilo“ ističe da je Srbiji potrebna promena političke kulture i da stranke prihvate nova pravila ponašanja. On kaže da se to neće desiti tako što će sve stranke odjednom nestati, već gleda kako da se kod onoga što postoji prihvate nova pravila. Radulović kaže da iz razgovora sa pojedinim opozicionim strankama vidi da postoji neka volja za to.

Kada je reč o konkretnoj saradnji sa drugim strankama opozicije, Radulović kaže da je bilo razgovora, ali ne i pregovora o koalicijama. Pokret “Dosta je bilo” će, kako kaže, na izbore izaći samostalno, a sa ostalim strankama se razgovaralo o uspostavljanju uslova za fer i demokratske izbore – kako da se spreči izborna krađa, da glasanje protekne kako treba, da se ublaži medijski mrak.

Radulović kaže da je odluka o samostalnom izlasku na izbore doneta još februara 2014. i da je pokret od tada nije menjao. “Hteli smo da proverimo da li ovo što mi radimo i govorimo ima podršku. Da to nije slučaj ne bismo se bavili politikom”, kaže on i podseća da je pokret “Dosta je bilo” 2014. godine, posle samo mesec dana kampanje preko interneta, osvojio 2,1 odsto glasova na izborima, kao i da se, prema internim istraživanjima javnog mnjenja, ta podrška od tada utrostručila zbog čega je uveren da će se njegov pokret, posle predstojećih izbora, naći u parlamentu.

Gost Novog dana ističe i da su priče o tome kako će kampanja, i vlasti i opozicije, biti centrirana oko lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, pokušaj podmetanja. Srbiji, kako kaže, nije potreban vođa nego sistem. Partokratija je, prema njegovim rečima, u ovoj zemlji stvorila svoju državu. Govorimo o parazitskom sistemu i neprihvatljivoj političkoj kulturi, kaže Radulović i dodaje da moraju da se postave nove crvene linije politike, poput toga da više nema partijskog zapošljavanja.

Istina je, kako kaže, da sve stranke uoči svakih izbora obećavaju da će ukinuti partijsko zapošljavanje, ali nijedna dosad nije ponudila konkretno rešenje. Pokret “Dosta je bilo”, međutim, smatra da je potpuna transparentnost, odnosno javnost rada javnog sektora uslov da se izbegne korupcija. Svaki dinar, svaki ugovor i popisi imovine u javnom sektoru moraju biti javni, ističe Radulović i dodaje da se to odnosi i na sistematizacije radnih mesta, gde će jasno biti navedeno koje kvalifikacije, škola, radno iskustvo i merila radnog učinka su potrebni za sve pozicije u javnom sektoru.

Srbija treba da se okrene sebi i uredi državu za sebe

Kada je reč o spoljnoj politici i dilemama između saradnje sa Rusijom i puta ka članstvu u Evropskoj uniji, Radulović je rekao da Srbija treba da se okrene sebi i da uredi državu za sebe. “Postoje zemlje na koje treba da ličimo, zemlje koje su to već učinile za sebe – Nemačka, Holandija, Danska. One polaze od potpune transparentnosti”, kaže Radulović i navodi da ne bi uveo sankcije Rusiji, jer to nije u ekonomskom interesu Srbije.

Radulović kaže i da njegovo ime stoji uz ime pokreta iz marketinških razloga, jer većina građana prvo prepoznaje njegov lik, pa njegovo ime, pa tek onda poktet “Dosta je bilo”. Posle izbora će, kako kaže, pokret biti transforimisan u političku stranku i imaće drugačije ime.

Predsednik pokreta “Dosta je bilo” očekuje i da će društvene mreže napraviti ogromnu razliku na predstojećim izborima, i ocenjuje da je taj pokret trenutno najjači na internetu. Za reklame na televiziji, kako kaže, nemaju novca, ali pokret će i dalje, pored kampanje na internetu, biti posvećen svakodnevnim aktivnostima na terenu.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here