Home Izbori Pravo glasa ima više od sedam miliona građana

Pravo glasa ima više od sedam miliona građana

78
0
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

U Jedinstveni birački spisak (JBS) trenutno je upisano 7.000.095 birača, saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Vanredni parlamentarni izbori biće održani 24. aprila.

Ministarstvo je navelo da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo da se u upišu u birački spisak prvo na ćiriličnom pismu, a zatim na pismu svoje nacionalne manjine, pa sada u biračkom spisku ima 206.820 birača kojima je dvojako upisan podatak o imenu i prezimenu.

Građani Srbije, koji imaju pravo glasa, mogu na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (www.birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal) da provere da li su upisani u birački spisak klikom na baner „provera upisa u jedinstveni birački spisak“.

Potrebno je da unesu jedinstveni matični broj i ponove sigurnosni tekst sa slike.

Ukoliko građanin nije upisan u birački spisak, a stekao je punoletstvo posle zaključenja biračkog spiska, odnosno 15 dana pre dana održavanja izbora, opštinske i gradske uprave su u obavezi da od trenutka kada se izbori raspišu sva lica koja pune 18 godina sa danom održavanja izbora, upišu u birački spisak.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu najkasnije do 2. april da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije podnesu zahtev da se upišu na spisak da će na izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu, piše u saopštenju.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here