Home Izbori Zahtevi za glasanje u inostranstvu do 2. aprila

Zahtevi za glasanje u inostranstvu do 2. aprila

237
0
toma-1-strana(1)
Foto: Darko Ćirkov

Birači koji imaju boravište u inostranstvu preko diplomatsko – konzularnog predstavništva Srbije mogu do 2. aprila da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži osnovne podatke birača, opštinu, odnosno grad i adresu njegovog prebivališta u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije, kome je podnet zahtev, dostavlja ga nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Podatak da će neko glasati u inostranstvu može da se unese u jedinstveni birački spisak samo za one osobe koje su već upisane u biračke spiskove. U slučaju da osoba želi da glasa u inostranstvu neophodno je da se prvo upiše u jedinstveni birački spisak, a potom podnese zahtev za glasanje u inostranstvu.

Ministarstvo za upravu i lokalno samoupravu obaveštava birače koji žive u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnom sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, www.mduls.gov.rs, unošenjem jedinstvenog matičnog broja.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here