Home Izbori Preradović: Srbiji nisu bili potrebni izbori, nego Vučiću

Preradović: Srbiji nisu bili potrebni izbori, nego Vučiću

95
0

„Srbiji nisu bili potrebni ovi izbori. Zašto i kako su raspisani, znamo. Bili su potrebni premijeru Vučiću da bi obezbedio jos četiri godine vlasti, jer za dve godine bi stvari mogle da se promene mnogo“, rekao je gost Novog dana na N1 novinar NIN-a Zoran Preradović.

Prelistavajući dnevnu štampu u Novom danu televizije N1, Preradović je rekao da smatra da građani izbore, koji bi trebalo da budu raspisani za 24. april, pre svega dočekuju zapitano.

Dodaje da izbori trenutno odgovaraju najviše SNS-u, i premijeru Aleksandru Vučiću, koji želi da iskoristi trenutnu podršku.

„Odlučio je da kapitalizuje podršku koju sad ima. Da li je to najbolje za Srbiju – mislim da nije. Zašto raspisuje izbore kada ima podršku od preko 50 odsto?”, rekao je Preradović.

Preradović dodaje da je incident na otvaranju Evropskog prvenstva u vaterpolu u „Kombank areni“, kada su premijera i gradonačelnika navijači dočekali zvižducima, možda Vučič doživeo kao početak „paranja njegove popularnosti“, ali da je to potpuna besmislica.

“SNS ne postoji bez Aleksandra Vučića, to će svako merenje pokazati. Sve su stranke ovde kroz noviju istoriju bile liderske. Ovde je to još jače došlo do izražaja”, kaže Preradović.

„Demokrate su imali prilike da se oduže Pekiću“

U opštini Vračar podignut je spomenik književniku Borislavu Pekiću, koji su zajedno otkrili njegova supruga Ljiljana i premijer Aleksandar Vučić. I dok je za premijera to način da se Srbija oduži književniku za njegovu borbu za demokratsku Srbiju – za Demokratsku stranku, čiji je Pekić bio jedan od osnivača – ovo je kulturni skandal.

Preradović smatra da mogu i tako da se posmatraju stvari, ako se uzme u obzir da je Pekić jedan od osnivača Demokratske stranke. Sa druge strane, novinar NIN-a postavlja pitanje zašto demokrate nisu uradile to dok su bile na vlasti, zašto je čitava stvar prepuštena SNS, odnosno premijeru Vučiću.

“Ne znam šta demokrate zameraju Vučiću, imali su priliku da se oni oduže Bori Pekiću. Imajući u vidu doprinos Pekića u osnivanju Demokratske stranke i demokratizaciji čitavog društva, trebalo je oni da se oduže“, kaže Preradović.

„Opozicija je potrošena, potrebna su sveža lica“

Na pitanje zašto nema političke ravnoteže između vlasti i opozicij, novinar Zoran Preradović kaže da je glavni razlog što nije prošlo dovoljno vremena da se zaborave „sve brljotine koje su napravili DS i DOS od 2000“.

„Drugo, vi na opozicionom delu partijske scene imate ljude koji su potrošeni…To su potrošene priče. Potrebna su im sveža lica. Siguran sam da u tom DS-u i drugim strankama ima mladih, pametnih ljudi, a samo treba da artikulišu svoje mišljenje”, kaže Preradović.

Novinar NIN-a smatra da su svi izgubili kada tri velike opozicione stranke nisu uspele da dođu do dogovora, i izađu zajednički na izbore.

„Svi su izgubilu. Ne verujem u priču da će se u dve kolone osvojiti više. A dobitnik je Vučić“, rekao je Preradović.

“EU nema rešenje za krizu”

Govoreći o migrantskoj krizi, koja ne jenjava u Evropi, ali i na Balkanu, Preradović kaže da EU nema rešenje, ali je odlučila da bude „tvrda“.

“Imate te četiri zemlje, Slovačka, Mađarska, Češka, Poljska – koje neće da čuju za raspodele kvote i oni jesu eksponente politike Vašingtona. Svi gledaju u Angelu Merkel, ona je pod velikim pritiskom, ali ona je donela vrlo hrabru odluku da će nastaviti sa „politikom otvorenih vrata“. Bojim se da Evropa nema plan za rešenje izbegllčke krize“, smatra Preradović.

Novinar NIN-a dodaje da je to loše pre svega za Srbiju.

„Mi ćemo biti, ako dođe do zatvaranja granica, parking za migrante – iako Vučić tvrdi suprotno. Dobar deo izbeglica će ostati ovde ne zato što mi to želimo, prosto će nam to biti nametnuto – kaže Preradović.

„Desnica jača, DSS i Dveri će preći census“

Demokratska stranka Srbije na predsetojeće izbore na svim nivoima će izaći u koaliciji sa Srpskim pokretom Dveri i Patriotskim blokom.

Preradović kaže da su DSS i Dveri na neki način jedina opozicija SNS-u, u smislu da su antievropska stranka.

„Desnica jača, vidiljivo je golim okom, posebno u svetlu migrantske krize“, kaže Preradović.

„U lošem društvu smo najgori“

Novinar NIN-a kaže u Novom danu na N1 da je ovaj nedeljnik radio veliko ekonomsko istraživanje, gde su upoređivali zemlje regiona po glavnim ekonomskim parametrima.

„Čujemo od premijera da smo „balkanski tigar“. Istraživanje pokazuje da smo u lošem društvu – najgori“, kaže Preradović, i dodaje da čak deset ključnih parametara pokazuje da je Srbija na dnu u region.

„Mi smo dno regiona, a ne njegov lider“, zaključuje Preradović.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here