Home Izbori Jovanović: Neću odustati od jedinstvene Demokratske stranke

Jovanović: Neću odustati od jedinstvene Demokratske stranke

74
0

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u Novom danu televizije N1 da od 2013. želi da se obnovi jedinstvena Demokratska stranka kao jaka opozicija Srpskoj naprednoj stranci. Zajednički izlazak LDP-a, SDS-a i DS-a na izbore bio bi prvi korak ka tom cilju, objašnjava on.

Jovanović je, gostujući u jutarnjem programu televizje N1, rekao da je odluka Demokratske stranke da ne formira zajednčku predizbornu listu sa LDP-om i SDS-om, legitimna. On smatra da su opozicione stranke prekasno započele razgovore, i da u ovom trenutku nije bilo dovoljno vremena da se prevaziđu razlike koje postoje između njih.

Predsednik LDP-a podseća da je još 2013. godine izašao sa inicijativom da opozicione stranke postignu dogovor oko jedinstvene predizborne liste, što bi bio uvod u integrisanje u jaku, jedinstvenu proevropsku demokratsku stranku.

“To je prva faza, bez ikakvog fiksiranja ili opsesije pravljenja stranke po svaku cenu. Zajednički izlazak na izbore bi nas približio. Kad razgovaram sa DS-om znam šta je tema, razgovaramo sa ambicijom da se obnovi DS i od tog cilja ne treba odustati. Ni Tadić, ni Pajtić nisu u tom smilsu bili previše drugačiji od mene”, kaže Jovanović i dodaje da su neki dogovori ipak postignuti, poput zajedničkih lista na izborima za pojedine opštine.

Govoreći o odnosu LDP-a prema SNS-u, Jovanović kaže da nikada nije želeo da bude u koaliciji sa Vučićem. “Nikada nisam bio fasciniran Vučićem i nikada mi nije bio opsesija”, tvrdi lider LDP-a i dodaje da se glasine o tome kako njegova stranka ima ambicije da “zameni” SPS u Vladi Srbije šire iz dva razloga – prvo zato što neko misli da će na taj način doći do glasača, a drugo zato što on smatra da Vučić nije ni Čerčil, ni De Gol, ali da nije ni Hitler.

Jovanović kaže da nije oslobđen odgovornosti zbog toga što je u opoziciji i da podržava poteze Vučićeve vlade za koje misli da su važni, poput Briselskog sporazuma i otvaranja pregovora sa EU. Razorena ekonomija, pritisak međunarodne zajednice uoči presude Šešelju i rastući nacionalizam nisu samo Vučićev problem, već zajednički problem svih nas, kaže on. Lider LDP-a kaže i da se ne slaže sa anti-NATO skupom i atmosferom koju je uneo u Beograd, kao i da politika nacionalizma već 25 godina ništa dobro nije donela Srbiji.

S druge strane, smatra da je Vučić napravio dosta grešaka u unutrašnjoj politici, da nije sproveo neophodne reforme, da vodi pogrešnu politiku u odnosima s Rusijom, i što nije uspeo da normalizuje politički život u zemlji. Jovanović kaže da mu smetaju atmosfera u društvu i jezik naprednjaka, kao i to što lider radikala Vojislav Šešelj na televiziji razgovore opozicije objašnjava svetskom zaverom protiv Srbije i Vučića.

Vučić kaže da želi stvori modernu i demokratsku Srbiju, ali njegovom politikom to ne može da ostvari, smatra Jovanović. Zemlja u kojoj je jedan čovek i premijer, i predsednik, i ministar ne može biti srećna, ocenjuje on. Zato je, kako kaže, Srbiji potrebna jaka organizacija koja će biti sposobna da odgovori Vučiću. “Nikad ne odustajem, i ne mislim da je to loša osobina, siguran sam da ćemo uspeti da stvorimo tu stranku koja je Srbiji potrebna. Doživljavam to kao obavezu i dužnost”, poručio je Jovanović.

Na predstojeće izbore opozicija će ipak izaći u dve kolone. Lider LDP-a ubeđen je da će savez njegove partije i Socijaldemokratske stranke biti iznad cenzusa i da će ući u Skupštinu Srbije što, kako podseća, pokazuju i sva istraživanja javnog mnjenja.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here