Home Istraživanja javnog mnjenja Faktor plus: Polovina podržava SNS, šest lista iznad cenzusa

Faktor plus: Polovina podržava SNS, šest lista iznad cenzusa

182
0
Faktor plus istraživanje - Srbijaizbori
Foto: N1

Srpska napredna stranka ima podršku 49,4 odsto biračkog tela, a njen lider Aleksandar Vučić 58 odsto podrške, izjavio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković, predstavljajući najnovije istraživanje agencije Faktor plus urađeno od 22. februara do 1. marta na uzorku od 1.200 ispitanika.

Stanković je rekao da Socijalistička partija Srbije ima stabilno političko telo i uživa podršku od 11,3 odsto, dok samo još četiri liste mogu da „se nadaju da će ući u parlament“.

Prema njegovim rečima, Demokratska stranka ima podršku od 6,4 odsto, Srpska radikalna stranka šest odsto, koalicija Demokratske stranke Srbije i Dveri su na 5,7 odsto, dok koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine može da računa na pet odsto.

Na izbore bi izašlo 54 odsto birača, 26 ne bi, dok je 20 ispitanika odgovorilo sa „ne znam“.

Od 54 odsto koji sigurno izlazi na izbore, Stanković navodi da 72 odsto zna za koga glasa, dok 28 odsto ne zna za koga bi glasalo.

Sa šest lista koje bi se našle u parlamentu, ocenio je Stanković, imali bismo sve opcije u parlamentu, od levice do desnice.

Raste podrška Pokretu “Dosta je bilo”

Prema njegovoj oceni, možda će lista SNS sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije imati nešto više glasova, dok je sa svakim istraživanjem primetan i rast podrške Pokretu „Dosta je bilo“ koja je po najnovijem istraživanju na tri odsto.

Stanković smatra da će se voditi „derbi“ na evroreformskoj sceni, kao i žestoka politička borba između SRS i koalicije DSS-Dveri i „angažovanog vlaškog poslanika u pokušaju“, aludirajući na analitičara Đorđa Vukadinovića.

Evroreformski blok izlazi na izbore u više kolona koje računaju na isto biračko telo, rekao je Stanković i napomenuo da ukoliko im se kampanja svede samo na priču protiv Vučića moguće je da se dogodi da neka od tih opozicionih lista i ne preskoči cenzus.

Srpska napredna stranka ima lidera sa najvećim poverenjem i ona, po mom mišljenju, može da ide sa rejtingom „45 plus“, odnosno „50 plus“, ali ispod teško, ocenio je Stanković.

Vučić najpopularniji, slede Nikolić i Mihajlović

Ono što govori Vučić odobrava 58 odsto građana, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministarka Zorana Mihajlović imaju podršku po 26 odsto birača, lider socijalista Ivica Dačić je na 20 odsto podrške, dok je njegov stranački kolega Branko Ružić na 18 odsto.

Funkcioner DS Dragan Šutanovac ima podršku 10 odsto birača, dok lider demokrata Bojan Pajtić može da računa na devet odsto, pokazuju rezultati istraživanja.

Na lokalne izbore izašlo bi 52 odsto, dok je podjednak procenat onih koji neće glasati ili ne znaju da li će glasati, a to je 24 odsto.

Ekonomija glavna tema izbora

Stanković je rekao da će za 73 odsto građana glavna tema izbora biti ekonomski razvoj, za 70 odsto nezaposlenost, EU i Kosovo će biti važni za 25, odnosno 27 odsto birača, NATO za 16 odsto, kao i pitanje migranata za 11 odsto birača.

Kada je reč o pitanju migranata, Stanković je rekao da su rezultati istraživanja pokazali da 50 odsto građana Srbije nema nikakav strah od izbeglica, a to je posledica toga što je Srbija bila tranzitna zemlja, sa zanemarljivim brojem incidenata.

Od više ponuđenih odgovora, rekao je Stanković, građani imaju strah da bi neki od njih mogli biti teroristi, 25 odsto, odnosno 23 odsto se plaši da bi mogli da prenesu neku bolest.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here