Home Izbori Ko još kuca na vrata naprednjaka?

Ko još kuca na vrata naprednjaka?

117
0
_T5U0372
Foto: Darko Ćirkov

Srpska napredna stranka dosad je zvanično potvrdila predizbornu saradnju sa Socijaldemokratskom partijom Srbije, PUPS-om i Novom Srbijom.

Lista onih koji bi na izbore zajedno sa naprednjacima na tome ne završava.

„Pred vratima“ u Palmira Toljatija, gde je sedište SNS, i dalje na poziv lidera SNS i premijera Aleksandra Vučića čekaju partneri sa prethodne izborne liste naprednjaka Pokret socijalista, Srpski pokret obnove i Pokret snaga Srbije, a mediji spekulišu da bi moglo doći do saradnje i sa Srpskom narodnom partijom Nenada Popovića.

Kriterijum za „ulaznicu“ na listu SNS, ali i za postizborne razgovore, lider stranke je nedavno precizno formulisao:

„Neću praviti nikakve kompromise kad je reč o planu za budućnost Srbije“, rekao je Vučić i objasnio da nikakva izborna politička računica ne može biti na štetu plana da se započete reforme sprovedu do kraja.

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin još početkom februara najavio je da će na listu sa SNS na svim nivoima – od republike, do pokrajine i opština.

I dok su u stranci ministra Vulina sigurni da će na listu sa naprednjacima, u Srpskom pokretu obnove, koji u aktuelnom sazivu ima pet poslanika, kažu da neće izlaziti u javnost sa informacijama pre nego što postignu konačan dogovor o tome s kim će na izbore, a veruju da će to biti završeno u narednim danima.

Mogućnost da na izbore izađu sa SNS ostavlja otvorenom i predsednik SNP Nenad Popović, koji u izjavi Tanjugu kaže da postoji visok stepen razumevanja između SNS i SNP.

Kaže da se ključni deo politike SNP odnosi se na razvoj najboljih političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa sa Rusijom i da će, u meri u kojoj se prepozna kapacitet SNP da doprinese razvoju takve politike, biti spremni da se uključe u vođenje državne politike Srbije.

„U tom pogledu postoji visok stepen razumevanja između SNP i SNS. Uvereni smo da je to jasna poruka ohrabrenja za onaj deo nacionalnog biračkog tela koji želi bližu saradnju sa Rusijom“, naveo je Popović za Tanjug i dodao da će javnost biti obaveštena posle sednice Predsedništva stranke.

SNS je, inače, najpre koalicioni sporazum potpisala sa SDPS, uz poruku da je ta stranka najznačajniji partner naprednjaka a da je, kad je reč o budućnosti Srbije, najvažniji ekonomski razvoj i da se obave svi poslovi koji će Srbiju do kraja 2019. dovesti pred vrata EU.

Nakon što je raskinuta „najdugovečnija koalicija SPS-PUPS-JS“, PUPS Milana Krkobabića postigao je dogovor o zajedničkom izlasku na izbore sa naprednjacima na svim nivoima.

Vučić je tad rekao da sa PUPS-om nije pričao o cenkanju i uobičajenim stranačkim temama, da nisu trgovali i da su se brzo dogovorili, jer su razgovarali o budućnosti penzionera, koje doživljavaju „kao junake promena“.

Krkobabić je pak poručio da „samo neko ko je bio u komi dve godine i sada se probudio može da se pita otkud PUPS u koaliciji s Vučićem“.

Za vikend je iz Nove Srbije Velimira Ilića stigla vest da je ta stranka postigla sporazum sa SNS da na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore izađu u zajedničkoj koaliciji.

Iz te stranke poručuju da je cilj izborne liste okupljene oko SNS ubedljiva pobeda na svim nivoima i nastavak započetih reformi neophodnih za ekonomski napedak Srbije.

I predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da je postigao dogovor da podrži listi SNS na predstojećim izborima na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Naprednjaci su na prethodnim parlamentarnim izborima nastupali zajedno sa pet stranaka, dok su 2012. godine predvodili 12 stranaka i organizacija.

Za parlamentarne izbore 2014. godine lista naprednjaka se zvala „Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista).

Zanimljiva je raspodela mandata tim strankama u još aktuelnom skupštinskom sazivu – SDPS ima deset poslanika, Nova Srbija šest, SPO pet, a Pokret socijalista tri.

Na majskim izborima 2012. godine nastupali su sa listom „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić (Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Asocijacija malih i srednjih preduzeca i preduzetnika Srbije, Koalicija udruženja izbjeglica u Republici Srbiji, Pokret snaga Srbije – BK, Narodna seljačka stranka, Bošnjačka narodna stranka, Demokratska partija Makedonaca, Romska partija, Pokret vlaškog ujedinjenja, Pokret socijalista, Pokret za privredni preporod Srbije.

Izvor: B92 http://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here