Home Izbori Izbor Tačija za predsednika Kosova na Ustavnom sudu?

Izbor Tačija za predsednika Kosova na Ustavnom sudu?

127
0
Hašim Tači - Srbija izbori
Foto: RTS/ Tanjug/AP

Ujedinjena kosovska opozicija namerava da traži mišljenje Ustavnog suda u vezi sa kvorumom prilikom izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova, u petak u parlamentu, piše prištinska „Koha ditore“.

Kako je listu rekao lider opozicionog radikalnog pokreta „Samoopredeljenje“ Visar Imeri u toku su konsultacije sa još dve opozicione stranke i pravnicima, nakon čega će, kako je rekao, izaći sa konkretnim stavom.

Opozicioni poslanici su pokušali da onemoguće izbor Hašima Tačija za predsednika ponovnim aktiviranjem suzavca, pa je sednica u dva navrata prekidana, a opozicija udaljena iz sale.

Tači je izabran u trećem krugu glasanja, kada je, prema ustavu, za izbor dovoljna nadpolovična većina, što mu u prva dva kruga nije pošlo za rukom jer je tada bila potrebna dvotrećinska većina.

Opozicija, koja je duže od pola godine blokira rad kosovskog parlamenta traži ostavku vlade nezadovoljna briselskim sporazumom kojim je predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština, kao i sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Poslanici opozicija će se, prema nekim najavama, u znak protesta zabarakadirati u Skupštini Kosova.

Mandat aktuelnoj predsednici Atifete Jahjagi ističe 7. aprila.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here