Home Izbori Dogovor opozicije pred izbore – kako objasniti ujedinjenje?

Dogovor opozicije pred izbore – kako objasniti ujedinjenje?

131
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: N1

Dogovor DS-a, SDS-a i LDP-a da zajednički nastupe na predstojećim izborima još je pod znakom pitanja, iako je potvrđeno da se lideri tih stranaka dogovaraju o tome.

Analitičari opoziciju u jednoj koloni smatraju odlukom koja im kratkoročno ide u prilog, dok na duže staze trvenja iz prošlosti među liderima tih stranaka mogu doneti probleme u kreiranju zajedničke politike.

Bojana Pajtića, Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića ponovo bi mogli da ujedine izbori.

„Ono što se da naslutiti to je da u članstvu DS-a, u članstvu glavnog odbora postoji nezadovoljstvo tim kompletnim ujedinjenjem, tako da ono što Bojan Pajtić eventualno dogovori sa Jovanovićem i Tadićem neće biti ni malo izvesno sve do glavnog odbora“, smatra urednik NIN-a Nikola Tomić.

„Ono što je najveći izazov za ovu opoziciju u ovom momentu je kako oni da objasne biračima ponovno ujedinjenje, ako su se isti ti ljudi pre dve godine posvađali i izašli iz iste stranke, odnosno DS-a i koja će to biti poltika, odnosno platforma, po kojoj će oni da nastupe“, pita se Bojan Klačar, CeSID.

Jedinstvena lista proevropske opozicije nije realna, smatra lider LSV-a Nenad Čanak.

„Više kolona daje šansu da se više neopredeljenih građana uveri da imaju izbor da će glasati najzad za nešto, a ne protiv nečega”, kaže Čanak.

Potencijalno ponovno ujedinjenje, smatraju stručnjaci, kratkoročno može doprineti boljem izbornom rezultatu – nekima od njih.

„Demokratska stranka samo u slučaju nekog ogromnog iznenađenja na zajedničkoj listi sa svima njima može imati više nego što bi imala samostalnim izlaskom“, kaže Tomić.

„Istovremeno, mnogo je važnije iz ugla pregovora o nekim narednim aranžmanima, da neka koalicija ima dvadesetak procenata glasova, nego da dve odvojene kolone imaju po sedam ili osam procenata glasova. Mnogo je važnije kao poruka biračima i mnogo je veća snaga kasnije u parlamentu nego što će to biti slučaj da se ide odvojeno“, navodi Klačar.

Analitičari smatraju da izborni rezultat za koaliciju okupljenu oko SDS, DS i LDP ne može biti mnogo veći nego što oni imaju u zbiru, kao i da osim borbe protiv politike SNS-a, ovakva koalicija mora da istupi sa jasnom platformom i zajedničkim ciljevima.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here