Home Izbori Hašim Tači je novi kosovski predsednik

Hašim Tači je novi kosovski predsednik

116
0

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači izabran je za novog kosovskog predsednika, nakon višesatne rasprave u skupštini. U neredima koji su pratili glasanje povređeno je 11 osoba. Odmah posle izbora, u centru Prištine počeo je vatromet i slavlje pristalica DPK. Tači je posebno zahvalio poslanicima Srpske liste na podršci.

Hašim Tači je izabran za predsednika u trećem krugu glasanja, postavši na taj način četvrti predsednik od kada je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost.

„Velika je dužnost i odgovornost služiti državi i narodu Kosova. Zahvaljujem se pripadnicima svih stranaka koji su glasali. Radiću na zaštiti ustava i graditi novo evropsko Kosovo koje bi bilo deo Evropske unije i NATO i nastavilo da ima odlične odnose sa SAD“, rekao je Tači u prvom govoru posle glasanja.

Tači je posebno zahvalio poslanicima Srpske liste što su glasali za njega i ukazali mu poverenje.

Iskoristio je priliku da podseti, kako kaže, na „heroizam“ osnivača i vođe OVK Adema Jašarija „i drugih mučenika“, kao i istorijskog predsednika Ibrahima Rugove i na sve ljude koji su doprineli „stvaranju države Kosova“.

Za Tačija je glasao 71 poslanik u kosovskom parlamentu, dok je deset glasova bilo nevažeće.

Odmah po glasanju grupa pristalica njegove Demokratske partije Kosova počeli su slavlje u centru Prištine, uzvikujući „Tači, Tači“ i „UČK, UČK“.

Na prištinskom Trgu Majke Tereze viore se zastave Kosova, Albanije, SAD i vatromet, a prisutne su i jake snage policije.

Kako javlja RTK, Tači će položiti zakletvu 7. aprila, kada ističe mandat predsednici Atifeti Jahjagi.

Glasanje su pratili neredi u parlamentu i na ulicama Prištine, gde su demonstranti gađali policiju Molotovljevim koktelima i kamenicama.

U sukobima je povređeno 12 osoba, uključujući 11 policajaca.

Jedini Tačijev protivkandidat bio je Rafet Rama, takođe iz DPK.

U prvom krugu Tači je dobio 50 glasova poslanika, Rama je dobio četiri, a 27 glasova bilo je nevažeće.

U drugom krugu, takođe, nije bilo dovoljno glasova. Za Tačija su glasala 64 poslanika, a Rama je osvojio dva glasa.

Sednica kosovske skupštine ponovo je bila prekidana jer su poslanici opozicije dva puta bacali suzavac, a u jednoj od poslaničkih klupa pronađena je i neaktivirana patrona suzavca.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here