Home Izbori Pajtić: Bitnija mudra nego brza odluka

Pajtić: Bitnija mudra nego brza odluka

83
0

Beograd – Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić i njegovi stranački saradnici su pod pritiskom da što pre donesu odluku o tome hoće li demokrate na izbore izaći u jednoj koloni, za šta se zalaže savez LDP-SDS-LSV, ili samostalno sa svojim manjim koalicionim partnerima, može se zaključiti na osnovu izjava koje ovih dana daju lideri SDS i LDP. Izvori Danasa navode da se sastanak predsednika stranaka koje razgovaraju o zajedničkom nastupu na izborima očekuje narednih dana, kada se od Pajtića očekuje i zvanična odluka. Pajtiću zato nije ostalo još mnogo vremena za razmatranje mogućih opcija i izjašnjavanje.

Pajtić za Danas kratko kaže da ne oseća pritisak i da je bitnije da se donese mudra nego brza odluka.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je u utorak rekao da je došlo vreme da se opozicione stranke izjasne o formiranju jedne izborne kolone koja treba da se suprotstavi koaliciji na vlasti. On je na konferenciji za novinare rekao da su u toku razgovori s Demokratskom strankom, „što na najvišem, što na nižem nivou“, i da očekuje da će SDS narednih dana dobiti odgovor.

„Narednih dana imaćemo odgovor. Došlo je vreme da se stranke izjasne, a poznato je da smo predložili formiranje jedne kolone koja treba da se suprotstavi koaliciji na vlasti“, rekao je Tadić nakon što je SDS potpisao sporazum o zajedničkom nastupu na izborima u Kragujevcu s Pokretom za naš grad.

Krajem prošle nedelje i lider LDP Čedomir Jovanović naveo je da će dogovor o tome da li će se na izbore ići u jednoj ili dve kolone uskoro biti postignut i da će javnost o tome biti obaveštena ove nedelje. On je istakao da je važno što su tri stranke u proteklom periodu uspele da regulišu neke odnose i da ne opterećuju ljude međusobnim nesporazumima.

„Mnogo je korektnija atmosfera između stranaka, bolja nego unutar nekih samih stranaka“, naveo je Jovanović. Kako je rekao, čak i ako opozicija na izbore izađe u dve kolone, to neće biti ništa loše. „Ono što je važno jeste da, kakav god dogovor bude, svi ćemo stati iza njega“, rekao je Jovanović.

Prema rečima naših izvora, demokrate su i dalje podeljene, a istraživanja javnog mnjenja koja su naručena, prema pisanju medija, ne idu u prilog jednoj koloni, odnosno postizanju neophodne sinergije. Konačnu odluku o tome na koji način će DS na izbore, podsetimo, doneće stranački glavni odbor koji je ovlastio Predsedništvo da razgovara sa mogućim partnerima.

Milan Nikolić, politički analitičar, za Danas kaže da nema pritiska i potrebe za žurbom Pajtića jer izbori još nisu raspisani, ali da svi lideri proevropske opozicije koja razgovara pokazuju da su politički amateri.

– Na izborima i u istraživanjima javnog mnjenja se pokazuje da građani vole kada političari sarađuju. Međutim, oni su tašti, ograničeni i opterećeni pređašnjim odnosima i zato će na ovim izborima biti kažnjeni gubitkom glasova. Ni u jednoj koloni opozicija ne može da pobedi vladajuću koaliciju. Iako nema potrebe za žurbom, ima potrebe za novim ljudima, konceptom i novim socijalnim i ekonomskim programom. Svega toga u opoziciji sada nema – navodi Nikolić.

Od prvog susreta Jovanovića i Tadića sa predstavnicima DS Dragoljubom Mićunovićem i Goranom Ješićem prošlo je mesec dana, a raspisivanje izbora se očekuje veoma brzo.

SNS već ima naziv svoje liste

Komentarišući naziv liste SNS „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, Pajtić za Danas kaže da „dokle god su Vučić i njegovi saučesnici na vlasti, Srbija će biti, nažalost, samo pobeđivana“. Kako prenose mediji, iz SNS poručuju da takav naziv izborne liste znači da je toj stranci najvažniji uspeh zemlje, a ne partijski interes.

Izvor: Danas http://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here