Home Izbori Šabić: Građani, nemate obavezu da primite aktivistu stranke

Šabić: Građani, nemate obavezu da primite aktivistu stranke

79
0

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podsetio je da je više puta upozoravao javnost da razne aktivnosti političkih stranaka u vidu poseta aktivista mnogi građani doživljavaju kao uznemiravanje, ali Poverenik nema nikakve pravne i faktičke mogućnosti da bilo koga spreči u neželjenoj poseti.

Šabić je reagovao na saopštenje Stalne komisije opozicionih stranka za obezbeđenje uslova za poštene izbore, posebno deo koji glasi:

„Zatražićemo od Poverenika da reaguje na svako buduće kršenje građanskih sloboda i privatnosti podataka koje predstavnici vlasti grubo zloupotrebljavaju sprovodeći kampanju od vrata do vrata, posebno zloupotrebljavajući biračke spiskove“.

Šabić je naglasio i da je podsećao da građani nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju kao i da odgovaraju na njihova pitanja, da to zavisi isključivo od njihove volje.

Povodom sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove, Poverenik je više puta posebno naglašavao da je nedozvoljeno davanje, saopštavanje ili upotreba u svrhu za koju nisu namenjeni, onih podataka o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju ili koriste na osnovu zakona krivično delo propisano odredbama člana 146. Krivičnog zakonika.

Za najteži oblik kršenja zakona, kada ga izvrši službeno lice, je zaprećena kazna zatvora do tri godine, podsetio je Šabić.

Notorna činjenica je, međutim, da Poverenik nije nadležan niti ima mogućnosti da sprovodi kriminalističke istrage. Otkrivanje i gonjenje učinilaca krivičnih dela je posao drugih državnih organa, koji za to postoje, istakao je Šabić.

Poverenik je više puta izražavao zabrinutost i nezadovoljstvo zbog činjenice da ti organi, i pored prisustva niza osnova sumnji da je izvršeno više ovakvih krivičnih dela, ne preduzimaju očekivane aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Ove ocene, upozorenja i inicijative Poverenika nisu, bar do sada nailazile na podršku političkih stranaka, nadam se da ubuduće možda hoće. Političkim strankama želim uspeh u nastojanjima da se obezbede svi uslovi za poštenu izbornu utakmicu, to je interes svih građana naše zemlje, rekao je Šabić.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here