Home Izbori Srpska lista još nije odlučila o podršci Tačiju

Srpska lista još nije odlučila o podršci Tačiju

120
0

Šef poslaničke grupe Srpske liste, Slavko Simić izjavio je da srpski poslanici još nisu odlučili da li će glasati za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova i dodao da koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom i Demokratskim savezom Kosova ne predviđa podrška lideru DPK za predsednika Kosova.

Simić je u izjavi za portal Zeri.info rekao da Srpska lista kada se radi o izboru predsednika nema nikakvu obavezu prema koalicionim partnerima.“Nigde se ne spominje izbor pšredsednika Kosova kao deo koalicioonog sporazuma. Nemamo nikakvu obavezu prema koalicionim partnerima da podržimo nekog kandidata. Ni jedan poslanik ne sme da glasa shodno svojoj volji već uz konsultacije i na osnovu volje građana koje predstavlja u Skupštini“, kazao je Simić.

Prema njegovim rečima, ni jedan kandidat za funkciju predsednika ne treba da bude podržan bez dogovora o ostvarivanju osnovnih principa koalicionog sporazuma Srpska – DPK i DSK.

„Sa nama do danas niko nije razgovarao o izboru predsednika, međutim ako koalicioni partneri imaju potreban broj glasova za izbor predsednika slobodno neka zakažu sednicu i na dnevni red stave tačku izbora predsednika Kosova“, kazao je Simić.

Koalicioni sporazum koji je Srpska 2014. godine sklopila sa DPK i DSK podrazumevao je izmedju ostalog formiranje Zajednice sprskih opština u roku tri do pet meseci od dana potpisivanja. Iako i Briselski sprazum predvidja osnivanje ZSO, nijedan korak u tom pravcu do danas nije napravljen.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je u subotu povodom predstojećeg izbora za predsednika Kosova, da je Beograd savetovao kosovske Srbe da treba da imaju svog kandidata za tu funkciju.

„Savetovali smo predstavnike Srpske liste da se tako postave. Mislim da će doneti odluku u interesu Srba, a ako Srbi ne budu imali svog kandidata, ne izgleda realno da podrže Tačija“, rekao je Đurić.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here