Home Izbori Izbori prilika i za marketinške stručnjake

Izbori prilika i za marketinške stručnjake

192
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: RTV (Ilustracija)

NOVI SAD – Dok se i dalje spekuliše oko datuma održavanja izbora u Srbiji, marketinške agencije, od samog pomena da bi do njih moglo doći, trljaju ruke.

Nije tajna da političke partije ozbiljno shvataju marketing kojim će u predizbornoj kampanji privući glasače, te marketinške stručnjake ne pitaju za cenu. Političkim marketingom nekada se bavio i Borislav Miljanović, za koga je to bio posao kao i svaki drugi, ali smatra da su oni sa stavom sličnim njegovom – u manjini.

„Kod nas se to doživljava još tako da ako radite jednom kampanju za jednu političku partiju, da ste onda celog života vi u toj političkoj priči i onda ako oni dođu na vlast, da su vam sva vrata otvorena, a ako oni ne dođu na vlast onda ste vi prokuženi i pitanje je ko će sa vama dalje da radi. To naravno nema veze sa životom i ne bi trebalo da bude praksa ni u jednoj normalnoj demokratskoj zemlji“, kaže Miljanović.

Za Dragoljuba Ljubičića Mićka, to ipak nije samo još jedan posao. Već tri decenije bavi se marketingom, ali kako kaže, odoleva ponudama političara da im osmisli kampanju, jer se vodi činjenicom – ne pravi reklame za proizvode u koje ne veruješ.

„Neću da budem od onih koji reklamiraju džem od koga se mršavi 15 kila za 10 minuta, tabletu od koje postaješ tri puta veći muškarac ili gomilu drugih gluposti, dakle ne mogu, neću, ne želim, nemam potrebe, takvi proizvodi me ne zanimaju, takvi klijenti me ne zanimaju. Isto se odnosi na politiku“, objašnjava Ljubičić.

Kakav god stav da zastupaju, pred agencijama nije lak zadatak da glasače odobrovolje da uopšte izađu na izbore. Veliku ulogu u tome imaju politički slogani koji su usmereni pre svega na neopredeljene glasače, te se traži ono što će ih navesti da glas daju određenoj političkoj opciji.

Ključne reči su: Kosovo, Evropa i radna mesta.

„Nažalost u prilici smo da ne prepoznajemo, ako ne vidimo znak i amblem stranke koja je dala određeni slogan, mi ne možemo da prepoznamo koja je to stranka, jer su gotovo sve identične“, ukazuje prof. dr Boris Kršev.

Poznavaoci prilika na srpskoj političkoj sceni kažu da nakon prebrojavanja glasova političke slogane i sve druge predizborno-marketinške akcije pamte uglavnom političari i agencije koje su ih osmislile, što i ne čudi, jer građani Srbije u proseku svake dve i po godine izlaze na birališta.

“Izbori prilika i za marketinške stručnjake”

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here