Home Izbori Institucija podanika sklonih vođi zamenila građanina

Institucija podanika sklonih vođi zamenila građanina

70
0

Novinar i aktivista građanske akcije Pančevo Nenad Živković kaže da je narod u Srbiji oduvek sklon tome da traga za vođama, da je raspoložen da “ide niz dlaku” i da prećutkuje a da bi zapravo trebalo da se probude i pobune protiv svakodnevnih nepravdi.

“Živimo u situaciji gde građani nisu raspoloženi da iskazuju građansku hrabrost i stav”, rekao je on gostujući u Novom danu.

Kako navodi, problem je što u Srbiji nije izgrađena institucija građanina već umesto toga imamo instituciju podanika.

Prema njegovim rečima, razlog za to je što građani percipiraju da država ne postoji zbog građana već zbog sebe. Rešenje je u tome da se proširi svest da državne funkcije nisu “Bogom dane” i nedodirljive već da su ljudi na tim funkcijama sluge naroda.

Živković ističe i da su građani skloni da, zbog odgovornosti koju nosi institucija građanina, sve prepuste vođama. “To je linija manjeg otpora da prepustimo naše sudbine ljudima koji vrlo često neodgovorno time upravljaju”.

Kako ističe, čudna je situacija da sada ima više razloga za otpor ali da svi ćute: NVO, univerziteti, sindikati, mediji, opozicija. “Postoji neka vrsta straha ali i opurtunizma. Strašno smo raspoloženi da idemo niz dlaku i da prećutkujemo”.

Odgovor leži u razvoju vrednosti građanskog društva i prihvatanje različitosti, smatra Živković I dodaje da je neprestana akcija građana jedini način da uskoro živimo u pristojoj zemlji.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here