Home Izbori Ružić: Ivica Dačić nije „SNS-centričan“ političar

Ružić: Ivica Dačić nije „SNS-centričan“ političar

94
0

Potpredsednik SPS-a Branko Ružić ističe da ta stranka ne očekuje manji rezultat na izborima nakon razlaza sa PUPS-om kao i da ne smatra da je lider socijalista Ivica Dačić „SNS-centričan“ političar.

Govoreći o razlazu sa dugogodišnjim koalicionim partnerom – PUPS-om, Ružić je u Novom danu rekao da je to bila isključivo odluka rukovodstva te partije i da između socijalista i njih nije bilo ozbiljnih razgovora.

Kako je naveo, SPS je odlučio da istraje u nameri da na predstojeće izbore ide u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom i PUPS-om ali da je stav bio da mora da se upodobi broj mandata sa utemeljenjem u biračkom telu. To je, dodaje, preneto Krkobabiću koji je rekao da ima pravo da razgovara sa SNS-om.

“Nismo došli do tog stepena razgovora da vidimo tačke račvanja. Oni su se strateški opredelili da idu sa SNS-om. Siguran sam da bi dobili feneomenalan rezultat da izađu samostalno na izbore”, istakao je Ružić uz opasku “nek im je srećan put”.

Na pitanje da prokomentariše pisanje štampe da su u SPS-u slavili odlazak PUPS-a, one je odgovorio: ”Mi smo pristojni, civilizovani ljudi sa manirima. Nemamo razloga da proslavljamo bilo šta a posebno odlazak. To nije tačno i ne znam zašto to tabloidi potenciraju. Sigurno je da nismo proslavljali”.

Takođe, naglašava i da ne očekuje manje glasova već odličan, dvocifren, rezultat na predsojećim izborima. “Za SPS i JS je mnogo važnije kakva politika će biti vođena nakon izbora, da li će se Vlada bazirati na rezultatima rada ove vlade ili će se formiranje vlade pretvoriti u politikanstvo”. To politikanstvo se, prema njegovim rečima, svodi na usklađivanje sa željama Tadića, Čanka i Čedomira Jovanovića oko njihovog eventualnog ulaska u Vladi i to je “truli kompromis”.

“Ja Tadiću ne mogu ništa da verujem. Nije mi strana ideja da će prihvatiti da uđe u vlast”, ocenjuje potpredsednik socijalista.

SPS je uvek sve radio u interesu građana

Branko Ružić naglašava da SPS postoji 25 godina, da su do 2000. godine delili sudbinu građana i građanki i priznaje da je bilo nekih grešaka. “Nakon toga mi smo pomogli da se nakon ubistva premijera Đinđića formira manjinska vlada Vojislava Koštunice. 2008. godine smo otišli sa DS-om. Da li smo napravili grešku? Nismo. Da li smo ispoštovali legitimitet koje su stranke dobile na izborima 2012. godine i ušli u koaliciju sa SNS. Sve smo radili u interesu građana”.

Bili smo na vlasti, to govori o našem kvalitetu, kaže Ružič i ističe da su pored svih šamara, čak i od koalicionih partnera, uspevali da zbog države istraju i realizuju ciljeve koje su dogovorili. “Nije nam cilj da po svaku cenu ostanemo u vlasti”.

Potpredsednik SPS-a, naglašava I da u stranci nema podela, niti da bilo ko zabranjuje bilo kome da priča. “Mi smo veoma demokratična stranka, poštujemo slobodu govora. Nikad Dačić nije govorio da nešto ne sme da se priča, uvek da nešto ne sme da se radi”.

Na pitanje da pojasni šta znači izjava da SPS ne treba da bude SNS-centričan, Ružić je naveo: “Nemojmo govoriti kako ćemo mi kao planete da se vrtimo oko Sunca. U jednoj kampanji treba da nas zanima samo rezultat SPS i JS”.

Ne bih rekao da je lider SPS-a Ivica Dačić SNS-centričan. “On je posvećen svom poslu i radu i na one strelice koje stižu ka njemu odgovara radom”.

Naglašava i da nije moguće da SPS nakon izbora formira Vladu sa SDS-om i Borisom Tadićem, kao ni sa ostalim strankama proizašlim iz DOS-a.

Vučić je izneo razlog da nema apsolutno poverenje u SPS a ne da apsolutno nema poverenja I to su dve stvari, kaže Ružić i dodaje da je to dovoljno da u narednom periodu sarađujemo.

Nemo oratorstvo u parlamentu

Na pitanje zašto dve godine u skupštinskim klupama nikada nije rekao ni reč, Ružić kaže da je u pitanju “nemo oratorstvo”. “To je moja lična odluka, ostali bi bili presrećni da se javim za reč”

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here