Home Izbori Kostreš: Priča o jednoj listi – utopija

Kostreš: Priča o jednoj listi – utopija

97
0

BEOGRAD –

Priča o jednoj listi proevropske opozicije je utopija u koju niko iskreno i ne veruje, izjavio je zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš.

„Animoziteti medu pojedincima i nekim političkim strankama su toliki da je za mene nezamislivo da je tako direktna saradnja, izlazak na zajedničkoj listi, uopšte moguća. Prema tome, organizovanje više kolona je jedino racionalno i moguće rešenje u ovom momentu. Što se pre suočimo sa realnošću, pre ćemo moci da nastavimo dalje“, rekao je Kostreš za list „Danas“.

„Mi tradicionalno izlazimo samostalno na pokrajinske i lokalne izbore upravo zato što se naši pogledi na autonomiju Vojvodine uveliko razlikuju od programa političkih partija sa centralom u Beogradu i mislim da će Glavni odbor to imati u vidu. S druge strane, LSV neće stajati na putu objedinjavanja opozicije, ali ne po svaku cenu“, istakao je Kostreš.

LSV je spremna, naveo je on, da zajedno sa strankama sa kojima sarađuje dugi niz godina, pokuša da pronađe najbolje moguće rešenje koje će dati najveći rezultat u broju glasova, „a neće nas dovesti u poziciju da bilo ko od nas mora da odustaje od svojih principa i svojih političkih stavova“.

„Najbolje moguće rešenje ne znači i obavezu zajedničkog izlaska na pokrajinske izbore u ovoj ili onoj formi. Treba naći formulu kojom će se što je moguće veći broj neopredeljenih birača izvesti na birališta i dati im šansu da odaberu one za koje misle da će ih najbolje predstavljati. Dakle, treba ponuditi više kolona“, rekao je zamenik predsednika LSV.

Govoreći o mogućim koalicijama Kostreš je rekao da će LSV insistirati na svom programu i na tačkama tog programa.

Prema njegovim rečima, LSV nikad neće odustati od sopstvenog programa i sopstvenih ubeđenja da bi bio deo neke šire koalicije.

„Ako SNS bude spremna da podrži našu ideju da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovane Ustavom, ne vidim razlog zašto sa njima o tome ne bismo razgovarali. Ali čisto sumnjam da će oni biti spremni da podrže ovakve naše zahteve“, rekao je Kostreš.

Na pitanje da li očekuje bolji rezultat LSV u Vojvodini od DS, Kostreš je odgovorio: „Apsolutno, pa i 2014. je to tako bilo. Sada će ta razlika biti još ubedljivija“.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here