Home Izbori Zašto su se posvađali Tadić, Dačić i Mihajlovićeva

Zašto su se posvađali Tadić, Dačić i Mihajlovićeva

81
0
tadich 1(1)
Foto: Darko Ćirkov

Lider SDS-a izjavio da Aleksandar Vučić nije učinio ništa, pa mora da prisvaja tuđa dela, a Ivicu Dačića uporedio s oposumom

Boris Tadić, prethodni predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke (SDS-a), ipak je dočekao da se naprednjaci, u liku Zorane Mihajlović, osvrnu na kritike koje im on upućuje. Oglasio se i Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i lider Socijalističke partije Srbije, što i nije neko iznenađenje, pošto nekadašnji koalicioni partneri iz izborne sezone 2008–2012. znaju često da se „dokače”.

Ono što je primetno već neko vreme jeste da se Srpska napredna stranka ponaša kao da SDS i njegov aktuelni koalicioni partner Liberalno-demokratska partija – ne postoje. Tadić je i o tome govorio u intervjuu za najnoviji broj „Nina”, navodeći, pored ostalog, da gotovo svakodnevno upućuju najoštrije kritike vladi, ali da mediji to ne prenose. „SNS takođe ne odgovara na naša saopštenja, već isključivo na saopštenja DS-a, upravo da bi se stvorio utisak o kom govorite”, rekao je na konstataciju autorke intervjua Olje Bećković da ima onih koji ih vide kao „omiljene opozicionare” i koji se pitaju kako to da se SNS obračunava dnevno sa DS-om i SPS-om, a o njima ni reči.

Ipak, Tadićeva izjava da premijer Aleksandar Vučić nema dela, pa mora da prisvaja tuđa, da otvara fabrike koje je prethodna vlast dovela, poput „Geoksa” i „Svarovskog”, očigledno nije smela da ostane bez odgovora. Reagovala je potpredsednica Vlade Srbije i Srpske napredne stranke ocenom da je Tadić već četiri godine u opoziciji, „što je verovatno uticalo na to da se nekih stvari iz vremena kada je bio na vlasti ne seća najbolje”.

Zorana Mihajlović je istakla, kako prenosi Tanjug, da je u najmanju ruku nekorektno od bivšeg predsednika da govori kako su oni doveli u Srbiji kompanije „Geoks” i „Svarovski” i da premijer Aleksandar Vučić „prisvaja tuđa dela”.

„Činjenica je da su ove kompanije počele da rade u Srbiji u vreme premijera Vučića. U vreme ove vlade u Srbiju je došao ’Ferero’, pogone su otvorili ’Aster tekstil’, ’Hačinson’, IGB, ’Karina moda’, ’Lear’, NCR, ’SR tehniks’, ’Kontinental’, ’Teklas’ i mnogi drugi. U 18 investicionih projekata vrednih 180 miliona evra otvoreno je 11.882 radnih mesta. Za 2016. potpisano je još 15 investicionih projekata, vrednih 195 miliona evra, kojima će biti otvoreno još 10.930 radnih mesta”, kaže Zorana Mihajlović.

Lider SDS-a je još naveo da nije Vučić doveo investitore i napravio puteve, „on ih samo otvara i to po petnaesti put”:

„Neverovatno je da nisu uspeli da dovedu nijednu fabriku! Morate da imate poseban talenat da ne dovedete baš nijednu fabriku i da danas imamo tri puta manje investicija nego u ono toliko kritikovano vreme. Ko je obezbedio pare za Prokop, da li je to poznato? Pa mi, kroz kuvajtski fond. On posećuje puteve u izgradnji i druge infrastrukturne projekte s kojima nema nikakve veze i koji bi se napravili i bez njegovih poseta, jer su to sve projekti koji su dogovoreni i za koje su obezbeđena sredstva u naše vreme i koji se danas završavaju.”

Mihajlovićeva je odgovorila da, kada govori o Prokopu i kuvajtskom fondu, „Tadić zaboravlja da je novac iz ovog fonda odblokiran tek u vreme vlade SNS”. Ona napominje da je slično bilo i sa četiri kredita od po 100 miliona evra za železnicu, koje je 2008. obezbedila vlast DS-a, ali za koji je plaćana godišnja kamata od tri do pet miliona evra zato što ovaj novac nije korišćen.

Potpredsednica SNS podseća i da se u Tadićevo vreme gradilo 12 kilometra autoputa, dok je ova vlada samo prošle godine izgradila 90 kilometara autoputeva. „Da je u Srbiji bilo baš tako dobro kako bivši predsednik priča da je bilo, verovatno bi on i DS još vladali našom zemljom”, kaže Zorana Mihajlović.

Ivicu Dačića je, opet, zabolelo to što je Tadić, između ostalog, rekao da se Dačić „pravi mrtav kao oposum”, a da se Vučić „hrani njegovim strahom”. Kako je naveo, Dačić „zna da su njegova sudbina, egzistencija i sloboda u Vučićevim rukama”.

Dačić mu nije ostao dužan, pa je poručio da je Tadić jedini političar u istoriji koji je, uoči izbora, priznao da ih je već izgubio. U skladu s tim, lansirao je i slogan: „Ja sam pao” (aludirajući valjda na deo naslova intervjua koji glasi „Ja sam pao, može i Vučić”), poručio je Dačić.

On je dodao: „Zato mu i nije preostalo ništa drugo nego da se bavi zoologijom i da konkurente upoređuje sa životinjama. U našem slučaju izabrao je oposuma (didelphomorphia marsupials), životinju poznatu i po tome što je imuna na ujed zvečarki, a često se hrani i lešinama.”

Svako dalje poređenje prepuštamo stručnjacima, naveo je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, prenosi Tanjug.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here