Home Izbori Vučić i Krkobabić o penzijama, ali ne i o mandatima

Vučić i Krkobabić o penzijama, ali ne i o mandatima

81
0
Aleksandar Vuccich KZSS 25
Foto: Darko Ćirkov

Samo neko ko je bio u komi dve godine i sada se probudio može da se pita otkud PUPS u koaliciji s Aleksandrom Vučićem, kaže Milan Krkobabić

Nismo pričali o cenkanju i uobičajenim stranačkim temama. Postigli smo dogovor oko zajedničkih ideja, jer penzionere doživljavamo kao junake promena”, rekao je Aleksandar Vučić posle jednosatnog sastanka sa Milanom Krkobabićem. Prelazak Partije ujedinjenih penzionera, posle razlaza sa socijalistima, u tabor okupljen oko Srpske napredne stranke je i ozvaničen na sastanku u sedištu naprednjaka. Lideri SNS-a i PUPS-a istakli su da će te partije zajednički izaći na republičke, pokrajinske i lokalne izbore, ali da još nije „pao” detaljan dogovor o raspodeli mandata.

Kako je rekao Vučić, nisu se cenjkali i razgovarali o „uobičajenim političkim temama”, već o saradnji koja će obezbediti redovnost isplate penzija za 1,7 miliona korisnika tog prihoda u Srbiji.

„Lažno je pitanje u kojem neko kaže da smo smanjili penzije. Nismo, spasavali smo državu i spasavali smo penzionere i radnike. Ta odluka je doneta u trenutku kada je u Srbiji bio pad BDP-a od 3,6 odsto i u suprotnom bi država bankrotirala. Takvu odluku niko normalan ne bi doneo da nije imao dobar razlog”, naglasio je Vučić.

Na pitanje novinara sa kojom bi još partijom SNS mogao da napravi predizborni savez i da li će to biti stranke sa kojima su bili u koaliciji 2014. godine, Vučić je odgovorio da se ne bavi kalkulacijama.

Ocenjujući zajednički izlazak na izbore kao „nastavak saradnje koja traje dve godine”, Milan Krkobabić je poručio da samo neko ko je bio „u komi te dve godine, a sada se probudio, može da se pita otkud PUPS u koaliciji s Aleksandrom Vučićem”. Na pitanje novinara kako je Socijalistička partija Srbije reagovala na izlazak PUPS-a iz njihove koalicije Krkobabić je poručio da „nije bilo ružnih i teških reči”.

„Sa SNS-om podržavamo jedan koncept koji podržava i predsednik SPS-a. I ranije smo stali iza zajedničke odluke vlade o penzijama, jer više nije bilo dileme koliko će one biti manje, već ’hamletovsko’ pitanje hoće li ih uopšte biti ili ih neće biti. Zato su one sada stabilizovane i već govorimo o njihovom rastu”, naveo je Krkobabić.

Vučić je podsetio da svako povećanje penzija država mora da zaradi i da je najlakše donositi „popularne i lake političke odluke, pa posle toga potop”.

„Da ne mislite da ćete čuti u ovoj kampanji kako ćemo za mesec danas da povećamo plate i penzije? To nećete da čujete. Ako vam se ne sviđa, izaberite one koji lažu da će to da urade. Ne postoji ćup iz kojeg mogu da se neograničeno uzimaju pare. Da li je sjajno – nije. Da li će sledeće godine biti sjajno? Neće, ali biće bolje. BDP je već bolji, borimo se za investicije. Upravo smo potpisali sporazum sa fabrikom ’Delfi’ o podsticaju za nov proizvodni pogon u Novom Sadu i 2.000 novih radnih mesta. Proizvodnja će tamo biti pokrenuta posle više od 35 godina. U Vladičinom Hanu biće otvorene tri fabrike, a tražimo rešenje i za RTB ’Bor’”, rekao je Vučić.

Krkobabić je zaključio da je samo „pokretanje privredne aktivnosti i otvaranje novih radnih mesta garant bezbrižne starosti”.

„Uz to i termin ’smanjenje penzija’ trebalo bi shvatiti uslovno, jer od 1,7 miliona penzionera ukupno u Srbiji, njih 1,04 miliona nije bilo obuhvaćeno tim smanjenjem. Za one koji jesu radili smo tako da to bude neka vrsta privremenog solidarnog doprinosa, a ne klasično smanjenje, jer mi nismo Grčka, pa da se nečiji prihod umanjuje i po više puta”, podvukao je lider PUPS-a.

Aktivisti aplaudirali Vučiću

Osim predstavnika medija, u sali u sedištu SNS-a bio je prisutan i veliki broj aktivista ove stranke. U momentu kada je Aleksandar Vučić rekao da je Srbija najnovijim sporazumom sa predstavnicima NATO-a postigla reciprocitet, oni su te reči propratili aplauzom. Lider SNS-a ih je, međutim, zamolio da ne reaguju na to i da nastavi izlaganje, podsećajući da je „ovo konferencija za novinare”.

Na sastanku sa delegacijom PUPS-a, naprednjake su predstavljali i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Radomir Nikolić i potpredsednik te stranke Bratislav Gašić.

Danas novi kandidat za ministra odbrane

Na pitanje novinara kada će predložiti kandidata za novog ministra odbrane premijer Aleksandar Vučić odgovorio je da će to učiniti do kraja današnjeg dana, kada ističe i zakonski rok.

„Predložiću do isteka tog roka”, najavio je Vučić.

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić smenjen je na sednici Narodne skupštine 5. februara, a zakon predsednika vlade obavezuje da parlamentu predloži novi izbor u roku od 15 dana, od prestanka mandata prethodnog ministra.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here