Home Izbori Kolika će biti „prolećna cena” socijalista

Kolika će biti „prolećna cena” socijalista

107
0
ivica-dacic
Foto: Darko Ćirkov

Premijer nije siguran u odanost SPS-a, a Dijana Vukomanović podseća da su Dačić i Vučić više puta izjavljivali da koalicija SPS–SNS nije zasnovana na ljubavi, već na zajedničkom planu i ambiciji da se reformiše i modernizuje Srbija

Da li će četvorogodišnja „veza” naprednjaka i socijalista biti raskinuta posle predstojećih izbora? Kad bi poslednju reč imali potpredsednici SNS-a Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović ili počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić i potpredsednik ove stranke Branko Ružić, ove partije bi posle izbora potražile sreću u nekom drugom postizbornom savezu. Ipak, o nastavku saradnje pitaju se isključivo lideri Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, na osnovu čijeg dogovora su SNS i SPS poslednje četiri godine činili vladajuću koaliciju.

Njihovo međusobno nepoverenje datira još iz 2008. godine, kada je lider socijalista i pored čvrstog dogovora sa Vučićem u poslednjem trenutku napravio koaliciju sa demokratama. Upravo zbog tog lošeg iskustva sa socijalistima, Vučić je pre dva dana, prilikom obeležavanja godišnjice donošenja Sretenjskog ustava, naglasio da nema „apsolutno poverenje u SPS”, dodajući da ga ne bi iznadilo da se socijalisti ujedine sa opozicijom. On je podsetio da se „to već dešavalo u prošlosti i da to ne bi bilo prvi put”.

Ali, priča da SPS radi s ostatkom opozicije na rušenju Vučića može da podstakne biračko telo naprednjaka da izađu na izbore. U vrhu SNS-a ističu da bi sa Dačićem trebalo biti obazriv posle njegovih promena koalicionih partnera 2008. i 2012. godine.

Visoki funkcioner SPS-a kaže da nisu iznenađeni Vučićevom izjavom o socijalistima, ali naglašava i da je ipak reč o predizbornoj kampanji u kojoj su gotovo sva sredstva dozvoljena. Naš sagovornik smatra da lider naprednjaka pokušava kod građana da stvori utisak da su svi protiv njega i trudi se da na toj platformi osvoji što više glasova. Po njegovim rečima, legitiman je cilj SNS-a da na izborima osvoji i više od 50 odsto glasova, jer bi u tom slučaju prolećna „cena” socijalista bila manja nego pre dve godine.

„Mi nismo promenili mišljenje o saradnji sa naprednjacima koje je predsednik Ivica Dačić napisao u autorskom tekstu u ’Politici‘. Podržavamo vladu i u više slučajeva smo dokazali da smo najpouzdaniji Vučićevi partneri. Besmislene su teorije po kojima mi hoćemo da pravimo koaliciju sa gubitničkim strankama opozicije”, kaže ovaj funkcioner socijalista koji nije hteo da ga imenujemo.

Da između dve partije ima šumova na vezi, svedoči i izjava visoke funkcionerke SNS-a Maje Gojković koja je konstatovala da su izjave nekih funkcionera SPS-a „čudne”, to jest različite u odnosu na Vučića i politiku SNS-a.

„Javnost je imala priliku da vidi i prati izjave Ružića i Mrkonjića koji negiraju rezultate Vlade Srbije i to je jedan veliki znak pitanja za SPS. Ova stranka treba javnosti da objasni da li vidi sebe na putu reformi, na putu jedne evropske stabilne države onakve kakva je sada ili možda sebe vidi u koalicije sa opozicionim strankama, kao što su DS i njihovi koalicioni partneri”, naglasila je Gojković.

Zbog izjava pojedinih čelnika SPS-a, socijalisti su u poslednje vreme često u raskoraku sa SNS-om, a svaka naprednjačka „otrovna strelica” pogodi direktno Ivicu Dačića koji je prinuđen da „pegla” odnose. Na predsedništvu SPS-a održanom pre desetak dana on je upozorio partijske drugove na izjave koje daju.

„Uvek kada Ružić ili Mrkonjić nešto kažu, sve se na meni slomi. Čak se i Antićeve fotografije u tabloidima iskoriste kao oruđe protiv SPS-a. Kada smo se pre dve godine dogovarali o saradnji sa naprednjacima, niko nije bio protiv, a sada kao da je nekima krivo što ne sede u Nemanjinoj 11, pa imaju vremena da kritikuju vlast u kojoj se i mi nalazimo”, rekao je kivni Dačić.

Predsednica Izvršnog odbora socijalista Dijana Vukomanović podseća da su Dačić i Vučić više puta izjavljivali da koalicija SPS–SNS nije zasnovana na ljubavi, već na zajedničkom planu i ambiciji da se reformiše i modernizuje Srbija.

„Mi socijalisti smo se trudili da damo svoj maksimalni doprinos u ovoj vladi, jer naš predsednik Dačić vrlo dobro zna da bilo kakav minus Vučićevoj vladi ne može na izborima da se uknjiži kao plus nama socijalistima. I naprednjaci i mi socijalisti nosimo isti dres jer igramo za Srbiju. Ključni igrači iz redova socijalista maksimalno su se trudili i kada je premijer bio Dačić i sada kada je kapiten našeg tima Vučić. Sigurna sam – toliko smo dobro uigrani da ćemo se zajedno popeti na pobedničko postolje nakon izbora”, ističe Vukomanovićeva za „Politiku”.

Da li će i posle izbora biti u koaliciji, zavisiće umnogome od izborne kampanje u kojoj se mogu očekivati uzajamni napadi pošto ove stranke imaju srodno biračko telo. To, naravno, ne isključuje novi savez SNS i SPS posle izbora. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u intervjuu za „Danas” konstatovao da će mnogi pokušati da posvađaju SNS i SPS.

„Znate, koalicija je do izbora, a onda svako tuče svakoga, a posle izbora se ponovo prave koalicije. Ne može sada SPS i SNS ko brat i sestra ruku pod ruku da idu na izbore. To je moguće samo ako je jedna lista, ali ako su dve liste, onda su suprotstavljene stranke. SNS u kampanji su svi suparnici, a posle izbora o tome će odlučiti rezultati i organi stranke”, zaključio je Nikolić.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here