Home Izbori Analitičar: PUPS nije iznenadio

Analitičar: PUPS nije iznenadio

85
0
Skupština RS - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

Beograd — Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da prelazak PUPS-a u tabor oko naprednjaka nije neočekivan, te da tim potezom dobijaju i SNS i PUPS.

On je naveo da za SPS sigurno nije pozitivna vest što koalicioni partner odlazi na početku kampanje.

„PUPS na taj način obezbeđuje opstanak na političkoj sceni i ide u koaliciju sa nekim ko zadovoljava bazična opredeljenja stranke u socijalno ekonomskom smislu“, kaže Stanković za Tanjug.

Prema njegovim rečima, naprednjaci dobijaju mogućnost da budu politička stranka koja može da kaže da je stožer okupljanja stranaka, a koalicija oko naprednjaka će na taj način postati otvorena i za stranke koje u središte stavljaju socijalno- ekonomske teme, kaže Stanković.

„SNS dobija ne samo korektnog partnera u dosadašnoj vladi, već i stranku koja ima neko jezgro stalnih i disciplinovanih glasača“, rekao je Stanković.

Stanković dodaje da je PUPS bio lojalan partner ovoj vladi i da s političkog stanovišta, principijelno gledano, koalicija sa naprednjacima nije iznenađenje.

On je dodao da svaka stranka ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini i da je legitimno da u uslovima ne tako male političke neizvesnosti na komplikovanom političkom tržištu u Srbiji svako traži svoje mesto i snalazi se u novostvorenim okolnostima.

To pravo ne osporavaju ni drugi analitičari, s tim što Dušan Janjić, na primer, smatra da izlaskom PUPS iz koalicije oko socijalista i približavanjem naprednjacima, socijalisti ne gube ništa, a SNS ne dobija mnogo.

Janjić kaže da PUPS samostalno ne bi prešao cenzus, a da bi u koaliciji, bilo sa SNS ili sa SPS, mogao dobiti najviše tri do četiri poslanička mesta.

S druge strane, odlazak PUPS-a iz koalicije sa SPS-om i JS-om neće bitno uticati na rejting te koalicije, ocenjuje Đorđe Vuković iz Cesida.

„Ja mislim da PUPS u ovom trenutku nije onaj PUPS od pre tri-četiri godine, pre svega po političkoj snazi i broju osvojenih glasova. Daleko od toga da to može da predstavlja dobitak koaliciji oko SPS-a, ali mislim da taj vid gubitka u svakom slučaju nije tako strašan za tu koaliciju“, rekao je Vuković Tanjugu.

„To nije ništa spektakularno u ovom trenutku…Gubitak za socijaliste jeste, ali svakako ne dramatičan“, kaže Vuković.

On ističe da SNS i bez PUPS-a ima visok rejting i PUPS im nije neophodan za neku dodatnu političku snagu.

Profesor Vladimir Goati ukazuje da je PUPS podržao smanjenje penzija u okviru vladinih reformi te da stoga strahuju pod slabijeg izbornog rezultata i procenjuju da će bolje proći kod Srpske napredne stranke.

„SPS im više ne bi dala onaj udeo u koalicionoj kombinaciji koji su ranije imali i sada se Krkobabić trudi da to dobije od SNS-a, kome malo treba glasova, da bi, po svoj prilici, imao većinsku vladu“, rekao je Goati Tanjugu.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here