Home Izbori Nestranački put do poslaničke klupe

Nestranački put do poslaničke klupe

109
0

Stranke se presabiraju, udružuju, čine sve ne bi li preskočile cenzus od pet odsto ili otprilike 200.000 glasova. Pitanje je može li i građanin samostalno da se kandiduje i stigne do poslaničke klupe, mimo stranaka i koalicija.

Nikola Tulimirović je 2012. na putu do Republičkog parlamenta preskočio više stepenika. Umesto 10.000 potpisa za kandidaturu i najmanje 200.000 glasova za cenzus, poslanik je postao pomoću trika – prijavivši se kao predstavnik vlaške manjine. Mandat je osvojio sa 23.000 glasova.

„Ono što sam ja radio 2012. je neka vrsta testa, sad znamo da jedan čovek to može da uradi“, kaže Tulimirović.

„Nijedan od ponuđenih odgovora“ za predstojeće izbore ima novi plan. Ujedinjenje pojedinaca.

„Svako ko se iole potrudi, skupi 40 potpisa podrške i ponudi program biće na listi, međutim, da bi bio pri vrhu liste potrebno je da imamo što oštriju konkurenciju“, ističe Tulimirović.

U Parlament se ipak najčešće ulazi utabanim stazama političkih partija. Samo, da li ćete se na izbornoj listi naći dovoljno visoko da uđete u Parlament, najčešće manje zavisi od vaših ličnih političkih uverenja.

„Glasamo za listu koja nam je već dostavljena od strane političkih stranaka tako da mi ne možemo da budemo deo te liste ako nismo dobri sa liderom, niti možemo da biramo kandidata koji je nama blizak zato što je on od strane rukovodstva već odbačen sa te liste ili ga rukovodstvo ne vidi kao dobrog kandidata“, objašnjava Bojan Klačar iz Cesida.

U mnogim evropskim demokratijama narodni poslanik može da postane i nezavisni kandidat. Negde se on tretira isto kao i izborna lista, ali uglavnom se traži manji broj potpisa za kandidaturu i niži izborni prag.

Istraživanja Evropskog parlamenta, pokazala su da kandidati iza kojih ne stoji moćna partijska mašinerija pozitivno utiču na demokratske procese.

Nezavisni kandidati postaju samostalni poslanici. U srpskom Parlamentu ih ima, ali uglavnom to postanu cepanjem od političke matice.

„Samostalni narodni poslanici imaju pravo da podnesu predlog zakona, oni mogu da predlažu amandmane, mogu da učestvuju u debatama na plenarnim sednicama, jedino što je u slučaju samostalnih poslanika vreme više ograničeno“, ističe Jovana Đurbabić iz Otvorenog parlamenta.

Pravo da birate i budete birani, garantuje Ustav. Samostalni politički preduzetnici kažu da je problem izborni sistem- pojedincu diže neprelazne prepreke, a favorizuje političke partije i koalicije, suprotno preporukama Venecijanske komisije i OEBS-a.

Izvor: RTS http://www.rts.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here